Herbata Yerba Mate? Nie, yerba to ziele!

O Yerba Mate: podstawowe rodzaje i pochodzenie
Ostrokrzew paragwajski, z którego liści i patyczków powstaje yerbowy susz, jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 20-30 m wysokości (zobacz na filmie)!
Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay i - ciekawostka - nie udaje się go uprawiać w żadnym innym miejscu na świecie.

Konkretnie, yerbę uprawia się w kilku krajach: Argentyna, Paragwaj i Brazylia. I jest to bardzo ważna informacja, ponieważ z krajem pochodzenia wiąże się najważniejszy podział na rodzaje Yerba Mate.
Picie mate jest powszechne w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie, południowej Brazylii i Chile i wśród ludzi w każdym wieku i często jest wspólnym rytuałem.
Rodzaje Yerba Mate
W najbardziej oczywisty sposób, czyli biorąc pod uwagę kraj pochodzenia (z nim wiąże się też odmienny sposób produkcji), możemy wyróżnić
4 odmiany Yerba Mate:
Yerba argentyńska - łagodniejsza w smaku, grubiej cięta, z mniejszą ilością pyłu. Ma nieco bardziej goryczkowy smak. Często polecana osobom zaczynającym przygodę z piciem mate.
Yerba paragwajska - posiada dymny, wędzony smak i aromat, jest drobniej cięta i ma większą zawartość pyłu. Mocniejsza w działaniu.
Yerba brazylijska - to przede wszystkim soczyście zielona, zmielona na drobną mąkę erva mate chimarrão. Nie leżakuje, dlatego wyróżnia się świeżym, trawiastym smakiem. Jest wręcz słodka!
Yerba urugwajska - o dziwo, wcale nie pochodzi z Urugwaju (tu yerba mate nie rośnie!), ale jest czwartym, ważnym rodzajem yerby, innym od trzech pozostałych i charakterystycznym dla kraju, w którym się go pije. Urugwajczycy lubią pić drobno zmielony, pylasty susz, bez patyczków, krótko leżakowany (do pół roku).
Oczywiście, opisane powyżej cechy charakterystyczne danego rodzaju yerby są dużym uogólnieniem - w każdym wypadku znajdziemy przysłowiowe wyjątki potwierdzające regułę. To najważniejszy podział, ponieważ określa on smak i wygląd podstawowego suszu yerba mate, który następnie może stać się bazą do dalszych wariacji smakowych.
Zastanawiasz się jak smakuje Yerba Mate? Sprawdź dalszy podział.
I teraz pora na podział Yerba Mate ze względu na skład:
- Yerba klasyczna - to 100% susz Ostrokrzewu paragwajskiego. Wśród klasycznej yerba mate bez żadnych dodatków znajdziesz u nas ponad 80 odmian i każda smakuje inaczej... Jakim cudem? Na smak każdej yerby wpływa gleba, nasłonecznienie i otoczenie danej plantacji, sposób produkcji, czas zbiorów, okres leżakowania. I tym sposobem - yerba yerbie nie równa. A skład ten sam. (Jeśli czujesz się przytłoczony tym bogactwem - Dobre Ziele zawsze chętnie doradza! Skontaktuj się z nami w dowolny sposób.) Jak sprawdzić która najbardziej smakuje? Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.
- Yerba z dodatkami - czyli yerby owocowe, ziołowe, owocowo-ziołowe czy yerby z dodatkiem przypraw korzennych. Do wyboru do koloru! W praktyce znajdziesz tu naturalne suszone zioła, korzenie, kwiaty i owoce, naturalne esencje eteryczne, aromaty identyczne z naturalnymi oraz sztuczne wpływacjące na smak naparu. W sklepie Dobre Ziele, przy każdej pozycji znajdziesz rzetelnie opisany skład, zgodny z informacją podaną przez producenta.
A sam rodzaj suszu możemy podzielić ze względu na zawartość na Yerba Mate con palo, czyli z patyczkami oraz Yerba Mate sin palo/ despalada, czyli susz bez gałązek.
Na pewno nie herbata...

Jak informuje nas Wikipedia:"Nazwa Yerba Mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati, co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele."
Co wyróżnia przygotowanie Yerba Mate? Jak pić yerba mate? Po pierwsze, do naczynka (matero - na przykład z tykwy lub Palo Santo) sypie się tradycyjnie dużą ilość suszu - nawet do 3/4 jego objętości! Po drugie, żeby dało się to wygodnie pić, yerbę sączy się przez specjalną rurkę z sitkiem/filtrem na końcu (tzw. bombilla). A ponadto, każdą porcję można zalewać "do znudzenia", a przynajmniej 5-7 razy (w zależności od typu suszu i rozmiaru naczynka). Napar z ostrokrzewu paragwajskiego (suszu yerba mate) jest pod tym względem wyjątkowym napojem.
Jak przygotować Yerba Mate? Instrukcja parzenia dobrej yerby

- Wsyp susz do naczynia: od 1/3 do 3/4 jego objętości*.
- Przykryj naczynie dłonią, ułóż do góry dnem i potrząsaj nim tak, aby najdrobniejsza część suszu znalazła się przy górze naczynia.
- Ustaw naczynie wraz z suszem pod skosem i zalej wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w pustą przestrzeń.
- Włóż bombillę w miejsce, gdzie nalewana była woda (i więcej jej już nie ruszaj, żeby się nie zapchała!). Pierwsza zaparzka wchłania większość wody (sucha yerba pęcznieje), więc po chwili trzeba dolać nowej.
- Po 2-3 minutach yerba jest już zaparzona, gotowa do wypicia.
Tak przygotowaną yerbę możesz zalewać kilkakrotnie, zużywając nawet litr gorącej wody(temperatura wody ma duże znaczenie). Polecamy przygotować sobie większą ilość wody w termosie, żeby spokojnie zalewać sobie kolejne zaparzki bez potrzeby ciągłego chodzenia do kuchni i podgrzewania wody w czajniku.
Jak działa yerba?

ZŁOTO INDIAN Z PLEMIENIA GUARANI

YERBA DLA DZIECI
CZY YERBA UZALEŻNIA?

POMOC W WYBORZE Yerba Mate
Ekipa Dobre Ziele.
Sprawdź najchętniej wybierane Yerba Mate: