Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zadzwoń do nas


+48 728 528 331

Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 9.00-16.00

Curado, czyli jak przygotować naczynie do Yerba Mate

Zanim zaczniemy popijać yerbę z nowego naczynia z tykwy lub z drewna, należy je odpowiednio przygotować, zakonserwować, czyli wykonać tzw. curado.

Curado calabasy (tykwy):

Polega na wydrapaniu resztek owoców z wnętrza calabasy:

  1. Napełnij naczynie do ok. 2/3 wysokości suszem yerba mate (może być zużyty z innej zaparzki).
  2. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 12 godzin.
  3. Opróżnij naczynie i przemyj bieżącą wodą.
  4. Wydrap dokładnie resztki owocu ze środka tykwy, np. łyżeczką.
  5. Zostaw do osuszenia.

Tykwa to zdrewniały owoc, a owoce mogą gnić, pleśnieć. Aby temu zapobiec, oprócz curado należy także przynajmniej raz na dwa, 3 dni dni pozwolić naszej tykiewce całkiem wyschnąć. Jeśli zostawimy zaparzkę yerby na 3, 4, 5 dni w tykwie to najprawdopodobniej zacznie ona "żyć własnym życiem"...

tykwy do picia yerba mate

Curado naczynek drewnianych:

W przypadku okutych naczyń z drewna praktycznie żadne zabiegi wstępne nie są potrzebne. Jeśli jednak wybrałeś czyste drewno, bez okucia warto przeprowadzić curado, polegające na zaimpregnowaniu ścianek naczynia tłuszczem. Drewno, z racji swoich fizycznych właściwości, może pękać, a dzieje się tak przez zmiany wilgotności. 

  1. Nasmaruj całe naczynie tłuszczem (dobrą oliwą lub olejem kokosowym) starając się mocno natrzeć nim drewno.
  2. Zostaw naczynie na około dobę.
  3. Wetrzyj jeszcze raz tłuszcz, który zebrał się w wnętrzu, a resztki wytrzyj ściereczką lub ręcznikiem papierowym

Powyższy proces można powtórzyć dla polepszenia efektu. Najlepiej nie stawiać również mokrego naczynka w bardzo gorące miejsce, np. obok grzejnika. W razie pojawienia się drobnych pęknięć można powtórzyć curado.

drewniane naczynka, palosanto do picia yerba mate




Pozostałe artykuły o Yerba Mate:


Podziel
się