Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Dobre Ziele Paweł Piwowar, ul. Piwna 1, 32-625 Skidziń, NIP: 5492308610, w celu obsługi zapytania użytkownika. Podanie danych jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Mam prawo żądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Zadzwoń do nas


SKLEP INTERNETOWY
+48 531 050 300
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 8.00-16.00

SKLEP W KRAKOWIE
+48 728 528 331
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 10.00-18.00
SB: 10.00-14.00

Curado, czyli jak przygotować naczynie do Yerba Mate

Zanim zaczniemy popijać yerbę z nowego naczynia z argentyńskiej tykwy lub z drewna, należy je odpowiednio przygotować, zakonserwować, czyli wykonać tzw. curado.

Curado calabasy (tykwy):

Dotyczy argentyńskich, okrągłych tykw. Nie jest wymagany przy tykwach typu Cuia, porongo, Polega na wydrapaniu resztek owocu z wnętrza calabasy:

  1. Napełnij naczynie do ok. 2/3 wysokości suszem yerba mate (może być zużyty z innej zaparzki).
  2. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 12 godzin.
  3. Opróżnij naczynie i opłukaj pod bieżącą wodą.
  4. Wydrap dokładnie łyżeczką resztki owocu ze środka tykwy.
  5. Zostaw do osuszenia.

Konserwacja naczynia z tykwy:
Tykwa to zdrewniały owoc, a owoce mogą gnić, pleśnieć. Aby tego uniknąć wystarczy tykwę suszyć, najlepiej raz na 1-2 dni używania. Czyli - opróżnić naczynie, opłukać i odstawić wylotem do góry do wyschnięcia (można dać w pobliże kaloryfera lub wystawić na słońce). Grzyb może powstać jeśli tykwa będzie przez kilka dni cały czas mokra, tym bardziej, jeśli zostawimy ją z mokrą yerbą w środku na więcej niż 3 dni. Można go rozpoznać po ciemno-czarnym nalocie o grzybowym zapachu (nie mylić z zielono-szarymi przebarwieniami od yerby).

Przecieka? Czyli o poceniu się tykwy.

Zdrewniałe ścianki tykwy mają porowata strukturę. Czasem, na początku używania, można zauważyć małe kropelki wody na ściankach zewnętrznych, skraplające się u spodu naczynka. Mówi się, że tykwa się "poci". Spokojnie, ten efekt szybko ustępuje jeśli tylko korzystamy z naczynia, gdyż pory "zasklepiają się". Jeśli Twoja tykwa się poci możesz stawiać ją na początku na podstawku czy talerzyku.

tykwy do picia yerba mate

Curado naczynek drewnianych (nieokutych):

W przypadku okutych naczyń z drewna praktycznie żadne zabiegi wstępne nie są potrzebne. Wystarczy opłukać wodą i można używać.
Z kolei czyste drewno, bez okucia, warto zaimpregnować. Curado w tym wypadku polega na wtarciu w ścianki naczynia tłuszczu. Może to być dobra oliwa, tłuszcz kokosowy czy zwykłe masło.

  1. Nasmaruj całe naczynie tłuszczem (dobrą oliwą lub olejem kokosowym) starając się mocno natrzeć nim drewno.
  2. Zostaw naczynie na około dobę.
  3. Wetrzyj jeszcze raz tłuszcz, który zebrał się w wnętrzu, a resztki wytrzyj ściereczką lub ręcznikiem papierowym. 
  4. Proces warto powtórzyć 2-3 krotnie

A jednak nieokute Palo Santo pękło - co teraz?
Drewno z racji swoich fizycznych właściwości może pękać, gdyż stale poddawane jest zmianom wilgotności. W takim wypadku można powtórzyć curado, a następnie dać naczynku "odpocząć" jakiś czas, czyli odstawić go na ok. 1-2 tygodnie. Najlepiej też ograniczyć jego używanie na jakiś czas, czyli używać go raz na kilka dni, za każdym razem odstawiając opróżnione. Dzięki temu drewno po użyciu będzie się obkurczać pozwalając żywicy zasklepiać pęknięcie.
Dla niecierpliwych, lub przy dużych pęknięciach nie do ogarnięcia - można założyć opaskę metalową lub plastikową (tzw. trytytyk). To zatrzyma przeciekanie, a może też pomóc w zasklepianiu się drewna. 

drewniane naczynka, palosanto do picia yerba mate




Pozostałe artykuły o Yerba Mate


Podziel
się