Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Dobre Ziele Paweł Piwowar, ul. Piwna 1, 32-625 Skidziń, w celu udzielania odpowiedzi na zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne i mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Zasady przetwarzania Twoich danych znajdziesz w Polityce prywatności.

Zadzwoń do nas


SKLEP INTERNETOWY
+48 531 050 300
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 8:00-15:30

SKLEP W KRAKOWIE
+48 728 528 331
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 10:00-18:00
SB: 10:00-14:00

Jak zrobić dobrą Yerba Mate?


pięknie zaparzona yerba mate Każdy może parzyć Yerba Mate po swojemu. Nie ma tutaj żadnych sztywnych zasad oprócz temperatury wody (ok. 70-80°C). To od Ciebie zależy, ile wsypiesz suszu ostrokrzewu paragwajskiego, ile nalejesz wody, czy jak długo będziesz zalewać swój napar. 

Najprościej jest wsypać susz do naczynia, nalać wody o odpowiedniej temperaturze, a następnie włożyć bombillę przytrzymując jej ustnik palcem. Warto jednak poświęcić chwilkę i przygotować pyszną yerbę, której smak będzie długo się utrzymywał.  

Yerba Mate i jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że coraz więcej osób zaczyna przygodę z tym wyjątkowym naparem. Jak parzyć yerbę, aby wydobyć pełnie smaku i aromatu? O czym należy pamiętać?


Przygotowanie naparu w sposób tradycyjny z tzw. kopczykiem

6 kroków, jak przygotować Yerba Mate

  1. Wsyp porcję suszu do ok. 1/3 - 3/4 objętości naczynia.
  2. Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
  3. Następnie odwróć naczynie do kąta 45 stopni tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  4. Wlej wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza w wolną przestrzeń między suszem a ścianką naczynia.
  5. Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce, gdzie wcześniej lana była woda.
  6. Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe!

Tak przygotowana mate może być zalewana wielokrotnie, aż całkiem wypłucze się smak.

WAŻNE! Pamiętaj, że bombillą nie wolno mieszać, gdyż może to powodować zasysanie pyłu i zapchanie się filtra bombilli.



Parzenie Yerba Mate po argentyńsku

W Argentynie, poza tradycyjną metodą, popularna jest metoda typowo argentyńska. Idealna do parzenia yerby we wszechobecnych w tym kraju, okrągłych, pękatych tykwach. Świetnie sprawdzi się też w różnych ceramikach typu miodzio, jak i w każdym innym rodzaju naczyń do Yerba Mate. Przy tej metodzie polecam korzystać z minimalnie chłodniejszej wody niż przy tradycyjnym parzeniu; tutaj polecamy maksymalnie 75 stopni.

  1. Wsyp Yerba Mate zapełniając ok.1/2 do 3/4 objętości naczynia.
  2. Przykryj wylot dłonią i przesyp susz na jedną stronę naczynka.
  3. Na tak powstałą górkę suszu połóż bombillę tak, aby spoczywała na całej wysokości górki. 
  4. Wlej wodę (ok. 65-75°C) w pustą przestrzeń (po przeciwnej stronie niż susz).
  5. Po ok. 2-3 min napar jest gotowy do spożycia.

TIP: Argentyński sposób jest też najlepszym rozwiązaniem, gdy chcemy zaparzyć mniejsze ilości suszu w dużym naczynku.


Urugwajski sposób na bardzo pylasty susz Yerba Mate

Dobrze przyrządzona urugwajska Yerba MateNadaje się do większości yerb, szczególnie zaś do mocno pylastych odmian z Urugwaju. Dzięki pierwszemu zalaniu chłodną wodą, yerba tak przygotowana jeszcze dłużej trzyma smak.

  1. Wsyp Yerba Mate zapełniając ok.1/2 do 3/4 objętości naczynia.
  2. Przykryj wylot dłonią, przesyp susz na jedną stronę naczynka.
  3. Nalej odrobinę wody (może być w temperaturze pokojowej) w miejsce pomiędzy górką suszu, a ścianką naczynka.
  4. Poczekaj aż cała woda zostanie wchłonięta, a następnie włóż bombillę w miejsce, gdzie wcześniej wlewana była woda.
  5. Napełnij naczynie gorącą wodą (ok. 70-80°C ).
  6. Po ok. 2-3 min parzenia, napar jest gotowy do spożycia.

Najważniejsza jest woda

Yerby nie można zalewać wrzątkiem! To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej mate. Prawidłowe przygotowanie Yerba Mate wymaga, aby temperatura wody nie przekraczała 80 stopni Celsjusza. Najłatwiej sprawdzić to termometrem do żywności

NIE MASZ TERMOMETRU?

  • Na wyczucie jest to mniej więcej moment, gdy woda, w trakcie gotowania zaczyna mocno szumieć i robić się  biała, nieprzezroczysta od bąbelków powietrza.
  • Można też odczekać po zagotowaniu ok. 7-10 minut lub zmieszać 2 części wrzątku z 1 częścią wody o temp. pokojowej.

Terere (mate na zimno)

Terete i termos w polskich górach

Terere doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Jest bardzo odżywcze i orzeźwiające. Przyrządza się je podobnie jak klasyczną mate, z tym że przygotowany w naczyniu susz zalewamy zimną, a nawet lodowatą wodą. Warto nawet dołożyć kostkę lodu do materka.
Dobrze jest nieco dłużej "parzyć" taką mate, aby listki puściły soki i napój nabrał jeszcze lepszego smaku. Tradycyjne 2-3 minutki w przypadku terere, to zdecydowanie za krótko. 

Najlepsze susze do terere to yerby z owocami lub ziołami, ale równie dobrze smakuje na zimno klasyczna Yerba Mate. Można także samemu stworzyć autorską mieszankę, wykorzystując np. zioła i/lub cząstki owoców - świeże bądź suszone.

TIP: Yerbę możesz również zalać lodowatym sokiem pomarańczowym, jabłkowym lub kompotem z owoców sezonowych. Eksperymentuj do woli!


Tradycyjny rytuał picia Yerba Mate

Tradycyjny ceremoniał spożywania naparu przypomina rytuał palenia fajki pokoju. Przebiega on w tzw. "kręgu mate", gdzie najważniejszą osobą jest cebador (gospodarz), czyli ktoś, kto przygotowuje napar. Cebador wypija pierwszą porcję naparu, po czym zalewa i podaje kolejne "zaparzenia" pozostałym uczestnikom kręgu. W Argentynie najczęściej odbywa się to zgodnie ze wskazówkami zegara, a osoby dołączające do kręgu muszą zająć odpowiednie miejsce zgodnie z tą zasadą. Głównym celem w kręgu mate są rozmowy, poprawianie więzi międzyludzkich, wspólna radość i szacunek do siebie nawzajem.

Każdy wypija całą porcję. Zużyty susz oddaje się Matce Ziemi (Pachamama), innymi słowy wyrzuca się przepite fusy do ziemi (do ogródka, na trawnik, do lasy, itp.). Rytuał trwa do momentu, gdy ostatnia osoba powie "dziękuję" oddając naczynie gospodarzowi. 

Zastanawiasz się, czy Yerba Mate jest dla Ciebie? Przeczytaj o jej wyjątkowych właściwościach, dzięki którym zdrowo, naturalnie i skutecznie zastąpisz kawę czy herbatę.

Parzenie Yerba Mate zależeć będzie od Twoich indywidualnych preferencji smakowych. Próbuj sypać do naczynia różną ilość yerby, jak również smakuj różne jej typy. Eksperymentuj i znajdź swój smak ;)



Sprawdź najchętniej wybierane Yerba Mate:




Pozostałe artykuły o Yerba Mate


Podziel
się