Jak przygotować chimarrão? Instrukcja foto, opisowa + wideo
Chimarrão to herbata Yerba Mate pita w Brazylii. Susz chimarrão jest najbardziej zmielony spośród wszystkich mate i wymaga odpowiedniego przyrządzenia, a najlepiej i akcesoriów. Więcej o samym chimarrão przeczytasz klikając tutaj. Wiele osób pijących przez lata Yerba Mate, nie decyduje się na chimarrão w związku z panującym poglądem, że jego przyrządzenie jest skomplikowane. Faktycznie, klasyczną yerbę przyrządza się łatwiej, ale nie przesadzajmy z tą trudnością przy chimie! Za to smak świeżej, zielonej chimarrão jest warty podjęcia wyzwania!
Poniżej przedstawiamy 2 sposoby pozwalające raczyć się tym wyjątkowym napojem:
Metoda Uniwersalna - ze ścianą suszu po jednej stronie naczynia
Metoda Invertido (odwrócona) - w kilku wersjach do wyboru
Metoda Uniwersalna: Klasyczny sposób przygotowania chimarrão według brazylijskich Gauchos
Sprawdzi się w niemal każdym naczyniu, które ma w miarę szeroki otwór. Pozwala na bardzo długie zalewanie (przelejesz spokojnie 2-3l wody), a każde kolejne zalanie ma podobny, równomierny smak. Używa się tutaj większej ilości suszu niż w invertido, stąd ogólne działanie będzie mocniejsze. Nie musimy się także martwić o rozsypujący się susz.
Nasyp susz do naczynia - najlepiej nie mniej niż ok. 2/3 objętości naczynia.
Przykryj wylot naczynia dłonią i przerzuć susz na jedną stronę naczynia.
Tak powstałą górkę suszu możesz jeszcze lekko "uklepać" bombą lub łyżką. [opcjonalnie]
Trzymając naczynie pod kątem, nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń niemal do pełna - prawie cała ściana suszu powinna być zmoczona.
Odstaw naczynie na ok. 1 min. tak, aby stało pod kątem (możesz postawić je na leżącej bombie). To "scementuje" ścianę suszu. WAŻNE, żeby zalany susz nie był odstawiony na zbyt długo - bo "scementowana" ładnie ścianka zacznie się nam "rozpływać", podobnie jak błoto.
Włóż bombę w wolną przestrzeń, wkręć lekko filtr bomby w spód ściany wilgotnej mate. Jeżeli w naczyniu została jeszcze jakaś zimna woda, warto ją teraz odsączyć (można ten pierwszy, zimny napar po prostu wypluć).
Dolewaj gorącej wody (70-80°C ) w pustą przestrzeń i popijaj do wypłukania smaku. Gotowe!
TIP: Tak przygotowaną mate pije się, uzupełniając wodę. Po kilkunastu zalaniach można wyciągnąć bombę i wyrzucić trochę zużytej już mate z dna naczynia. Kolejne zalewki będą miały mocniejszy smak.
TIP: szczególnie przydatny w tej metodzie jest termos ciśnieniowy. Woda nalewana pod ciśnieniem skutecznie wypłukuje susz, dając w efekcie znacznie intensywniejszy, pyszny napar.
Gorąco zachęcamy do picia chimarrão, ze względu na zupełnie inny smak od Yerba Mate z Argentyny lub Paragwaju!
Zobacz instruktaż wideo, jak przygotować chimarrão metodą uniwersalną ze ścianą suszu:
Metoda Invertido, czyli "odwrócony", łatwy sposób przygotowania chimarrão
Wersja 1. Invertido Tradicional
- Do naczynia (typu cuia!) włóż bombę i nalej gorącej wody ok. 70-80°C aż do przewężenia pod kołnierzem.
- Usyp na wierzchu górkę suszu chimarrão.
- Uklep górkę np. łyżką, szpatułką, nabierką.
- Na brzegu, po przeciwnej stronie niż bomba wykonaj dopływ wody, podważając górkę suszu.
- Dolewaj wody w powstały otwór i popijaj ze smakiem :)
Wersja 2. Invertido Vulcão
Zobacz instruktaż wideo, jak przygotować chimarrão metodą Invertido 11 sekund - najprostsza i najszybsza metoda!
Co zrobić, gdy w chimarrão bomba się przytyka?
Jedyne, czego nie polecamy, to dmuchanie do bomby, która siedzi już w suszu - to tylko jeszcze bardziej zapcha bombillę.