Jak przygotować chimarrão?
Chimarrão to yerba pita w Brazylli. Tego typu susz jest najbardziej zmielony spośród wszystkich mate i wymaga odpowiedniego przyrządzenia, a najlepiej i akcesoriów. Więcej o samym chimarrão przeczytasz klikając tutaj.Wiele osób pijących przez lata Yerba Mate, nie decyduje się na chimarrão w związku z panującym poglądem, że jego przyrządzenie jest skomplikowane.
Poniżej przedstawiamy 2 sposoby pozwalające raczyć się tym wyjątkowym napojem.
Invertido, czyli "odwrócony", łatwy sposób przygotowania chimarrão
Ten sposób jest prosty i pozwala na szybsze uwalnianie smaku i mocy erva mate, jednak uzyskamy przy jego pomocy mniej zalewek. Do naczynia wchodzi bowiem mniej suszu, a większa ilość wody. W tym sposobie konieczna będzie brazylijska tykwa typu Cuia z szerokim kołnierzem i zwężeniem poniżej. W naczyniach bez zwężenia ciężko będzie utrzymać susz w górnej części naczynka, więc łatwo przytkać bombę. Warto mieć też pod ręką ściereczkę, gdyż znajdujący się u góry susz może się rozsypywać, trudniej też kontrolować ilość nalewanej wody.
Wersja 1.

- Do naczynia (typu cuia!) włóż bombę i nalej gorącej wody ok. 70-80°C aż do przewężenia pod kołnierzem.
- Usyp na wierzchu górkę suszu chimarrão.
- Uklep górkę np. łyżką, szpatułką, nabierką.
- Na brzegu, po przeciwnej stronie niż bomba wykonaj dopływ wody, podważając górkę suszu.
- Dolewaj wody w powstały otwór i popijaj ze smakiem. :)
TIP: Warto zrobić najpierw małe wgłębienie, nalać w nie kilka kropel wody, aby się scementowało, a dopiero potem podważyć susz (przy wersji 1) czy wykonać patyczkiem dziurkę w suszu (w wersji 2).
Wersja 2.
Kroki 1-3 jak powyżej.

4. Przy pomocy długiego patyczka (np. wykałaczka do szaszłyków) wykonaj okrągły otwór w dowolnym miejscu na powierzchni suszu wykonując dosyć energicznie ruchy góra-dół.
5. Nalewaj wody do powstałego otworu.Klasyczny sposób przygotowania chimarrão według brazylijskich Gauchos

Sprawdzi się w niemal każdym naczyniu, które ma w miarę szeroki otwór. Pozwala na bardzo długie zalewanie (przelejesz spokojnie 2-3l wody), a każde kolejne zalanie ma podobny, równomierny smak. Używa się tutaj większej ilości suszu niż w invertido, stąd ogólne działanie będzie mocniejsze. Nie musimy się także martwić o rozsypujący się susz.
- Nasyp susz do naczynia - najlepiej około 2/3 objętości naczynia.
- Przykryj wylot naczynia dłonią i przerzuć susz na jedną stronę naczynia.
- Tak powstałą górkę suszu możesz jeszcze lekko "uklepać" bombą lub łyżką. [opcjonalnie]
- Trzymając naczynie pod kątem, nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń niemal do pełna - prawie cała ściana suszu powinna być zmoczona.
- Odstaw naczynie na ok. 1 min. tak, aby stało pod kątem (możesz postawić je na leżącej bombie). To "scementuje" ścianę suszu.
- Włóż bombę w wolną przestrzeń. Na końcu wkręć lekko filtr bomby w spód ściany wilgotnej mate. Jeżeli w naczyniu została jeszcze jakaś zimna woda dobrze jest ją teraz odsączyć (można ten pierwszy, zimny napar po prostu wypluć).
- Dolewaj gorącej wody (70-80°C ) w pustą przestrzeń i popijaj do wypłukania smaku. Gotowe!
TIP: po kilkunastu zalaniach można wyciągnąć bombę i wyrzucić trochę zużytej już mate z dna naczynia. Kolejne zalewki będą miały mocniejszy smak.
Co zrobić, gdy w chimarrão bomba się przytyka?

Gdyby jednak wszystko zatkało się całkowicie można spróbować "postawić" kopiec na nowo. W tym celu należy wyciągnąć rurkę z naczynia, jeszcze raz ułożyć górkę suszu i włożyć bombę z powrotem (jak w klasycznym, "gauchowskim" sposobie).
Jedyne, czego nie polecamy, to dmuchanie do bomby, która siedzi już w suszu - to tylko jeszcze bardziej zapcha bombillę.

się