Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Dobre Ziele Paweł Piwowar, ul. Piwna 1, 32-625 Skidziń, NIP: 5492308610, w celu obsługi zapytania użytkownika. Podanie danych jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Mam prawo żądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Zadzwoń do nas


SKLEP INTERNETOWY
+48 531 050 300
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 8.00-16.00

SKLEP W KRAKOWIE
+48 728 528 331
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 10.00-18.00
SB: 10.00-14.00

Jak przygotować chimarrão?

Chimarrão to yerba pita w Brazylli. Tego typu susz jest najbardziej zmielony spośród wszystkich mate i wymaga odpowiedniego przyrządzenia, a najlepiej i akcesoriów. Więcej o samym chimarrão przeczytasz klikając tutaj.
Poniżej przedstawiamy 2 sposoby pozwalające raczyć się tym wyjątkowym napojem bez zapychania bomby.


Invertido, czyli "odwrócony", łatwy sposób przygotowania chimarrão

Ten sposób jest prosty i pozwala na szybsze uwalnianie smaku i mocy erva mate, jednak uzyskamy przy jego pomocy mniej zalewek. Do naczynia wchodzi bowiem mniej suszu, a większa ilość wody. Najlepiej sprawdza się w brazylijskich tykwach typu Cuia z szerokim kołnierzem i zwężeniem poniżej. W naczyniach bez zwężenia łatwo przytkać bombę. Warto mieć też pod ręką ściereczkę, gdyż znajdujący się u góry susz może się rozsypywać, trudniej też kontrolować ilość nalewanej wody.

Wersja 1.

Invertido - sposób przygotowania chimarrao
  1. Do naczynia włóż bombę i nalej gorącej wody ok. 70-80°C aż do przewężenia pod kołnierzem.
  2. Usyp na wierzchu górkę suszu chimarrão.
  3. Uklep górkę np. łyżką, szpatułką, nabierką.
  4. Na brzegu, po przeciwnej stronie niż bomba wykonaj dopływ wody, podważając górkę suszu.
  5. Dolewaj wody w powstały otwór i popijaj ze smakiem. :)

Wersja 2. 
Kroki 1-3 jak powyżej.

Invertido - druga wersja
4. Przy pomocy długiego patyczka (np. wykałaczka do szaszłyków) wykonaj okrągły otwór w dowolnym miejscu na powierzchni suszu wykonując dosyć energicznie ruchy góra-dół.
5. Nalewaj wody do powstałego otworu.


Klasyczny sposób przygotowania chimarrão według brazylijskich Gauchos

7 kroków, jak przygotować yerbę Chimarrao

Sprawdzi się w niemal każdym naczyniu, które ma w miarę szeroki otwór. Pozwala na bardzo długie zalewanie (do 20-30 razy), a każde kolejne zalanie ma podobny, równomierny smak. Używa się tutaj większej ilości suszu niż w invertido, stąd ogólne działanie będzie mocniejsze. Nie musimy się także martwić o rozsypujący się susz.

  1. Nasyp susz do naczynia - najlepiej trochę ponad połowę objętości naczynia.
  2. Przykryj wylot naczynia dłonią i przerzuć susz na jedną stronę naczynia. 
  3. Tak powstałą górkę suszu możesz jeszcze lekko "uklepać" bombą lub łyżką. [opcjonalnie]
  4. Trzymając naczynie pod kątem, nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń niemal do pełna - cała ściana suszu powinna być zmoczona.
  5. Odstaw naczynie na kilka minut tak, aby stało pod kątem (możesz podważyć np. położoną na płask bombą). To "scementuje" ścianę suszu.
  6. Zatkaj ustnik kciukiem i włóż bombę w wolną przestrzeń. Na końcu wkręć lekko filtr bomby w spód ściany wilgotnej mate. Jeżeli w naczyniu została jeszcze jakaś zimna woda dobrze ją teraz odsączyć (można ten pierwszy, zimny napar po prostu wypluć).
  7. Dolewaj gorącej wody w pustą przestrzeń i popijaj do wypłukania smaku. Gotowe!
TIP: po kilkunastu zalaniach można wyciągnąć bombę i wyrzucić trochę zużytej już mate z dna naczynia. Kolejne zalewki będą miały mocniejszy smak.



Co zrobić, gdy w chimarrão bomba się przytyka?

filtr z materiału przygotowania do chimarrao nałożony na bombęJeśli w trakcie picia bomba zacznie się przytykać - bez obaw. Wystarczy podciągnąć rurkę lekko do góry - napar powinien lecieć bez problemu. Przy odpowiednio przyrządzonym mate to zapewne wystarczy. 

Gdyby jednak wszystko zatkało się całkowicie można spróbować "postawić" kopiec na nowo. W tym celu należy wyciągnąć rurkę z naczynia, jeszcze raz ułożyć górkę suszu i włożyć bombę z powrotem (jak w klasycznym, "gauchowskim" sposobie).

Jedyne, czego nie polecamy, to dmuchanie do bomby, która siedzi już w suszu - to tylko jeszcze bardziej zapcha bombillę.

A jeśli już w żaden sposób Twoje chimarrão nie daje się wypić - polecam zaopatrzyć się w specjalny, filtr do bomby. Zakłada się go na końcówkę bomby, bardzo wspomaga filtrowanie. Bywa szczególnie przydatny na początku nauki z tym brazylijskim suszem.




Pozostałe artykuły o Yerba Mate


Podziel
się