Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zadzwoń do nas


+48 728 528 331

Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 9.00-16.00

Nie wiesz, co wybrać?


Faktycznie, wybór odpowiedniej yerby, naczynka i bombilli, wśród dziesiątek propozycji, może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego, by ułatwić Ci to zadanie, prezentujemy tutaj krótko najważniejsze cechy każdego z produktów. Dowiedz się, co najbardziej odpowiada Twoim potrzebom:

UWAGA! Jeżeli to jest Twój pierwszy kontakt z tematem yerby i nie wiesz, jak się ją w ogóle pije, po co się ją pije i co to są bombille, palo santo czy tykwy – polecamy lekturę Słowniczka Yerba Mate lub innych praktycznych artykułów naszego yerbowego eksperta.


YERBA MATE - którą wybrać?

susz yerba mate, w tle różne opakowania yerby

Wyjątki potwierdzające reguły

Najpierw reguły: Yerby z Argentyny cechują się łagodniejszym smakiem, są grubiej cięte i równocześnie mniej pylaste. Yerby z Paragwaju posiadają wyraziście dymny smak i aromat, są mocne w działaniu i drobniej cięte. Natomiast yerby z Urugwaju czy Brazylii są najbardziej pylaste, najdrobniej pocięte, raczej mocne i wyróżnia je oryginalny, dość łagodny smak. A wyjątki? To już sam musisz odkryć, bo jak wielu Yerbochłonów, tak wiele opinii na ten temat. Każdy odczuwa smak inaczej i każdy inną markę może uznać za wyjątek.

Gatunki na początek

Jeżeli kupujesz swoją pierwszą w życiu yerbę, polecamy odmiany smakowe, lub klasyczne o delikatniejszym smaku, np. mate green, czy argentyńskie gatunki: rosamonte suave, pipore con palo, taragui con palo, kraus organica .Wyraziste i mocne yerby mogą zrazić Twoje kubki smakowe, nie przyzwyczajone do specyficznej goryczki egzotycznego ziela.

Smak czystej yerby nie przypadł Ci do gustu?

Trzeba przyznać - yerba jest baaardzo wyrazista w smaku. I goryczkowa. Nie od razu musi zasmakować. W takich przypadkach polecamy wybór yerba mate z dodatkami – owocowe, ziołowe i inne mieszanki.

Oczywiście, osobom lubiącym smak samej yerby również takie odmiany można polecić, choćby dla urozmaicenia lub na terere(mate na zimno), do którego nadają się one znakomicie.

Dla hardcorów, drwali i wielbicieli mocnych wrażeń

Jeżeli lubisz wyraziste, gorzkie smaki oraz potrzebujesz zdecydowanej dawki energii – wybierz gatunki pozbawione gałązek: sin palo/despalada, bądź znane ze swojego niezmiennie mocnego działania klasyczne paragwajskie yerba mate.


Które NACZYNKO będzie dla Ciebie najlepsze?

naczynia do yerby: tykwy, palo santo, ceramika

Tykwa – oryginalność, lekkość i 100% natury

Tykwy to nic innego jak zdrewniałe owoce rośliny o tej samej nazwie. Są leciutkie, delikatne w dotyku i wpływają pozytywnie na przyrządzany w nich napar (ich ścianki wysycają się yerbową esencją). Podobnie jak drewno, dobrze izolują ciepło, więc zalana gorącą wodą yerba nigdy nie parzy, tylko przyjemnie ogrzewa dłonie. Dobrze też utrzymują temperaturę naparu. Pomimo swej lekkości, tykwy są zadziwiająco wytrzymałe – nie rozbijają się przy upadkach, czasem nawet z bardzo dużych wysokości.

Wymagają z kolei więcej uwagi niż inne naczynia. Wykonane z naturalnego owocu mogą pleśnieć, gdy są nieodpowiednio użytkowane. Pleśń powstaje przy nieprzerwanym kontakcie z wilgocią. Dlatego tykwę powinno się regularnie suszyć, najlepiej raz na 1-2 dni stałego użytkowania – niezależnie od ilości zaparzek jakie w tym czasie zrobisz..

Naczynie z tykwy wymaga też wstępnego przygotowania przed użyciem, tzw. curado, ale nie jest to jakiś szczególnie skomplikowany zabieg.

Tykwy, standardowo, posiadają pojemność od 150 do 350 ml. Bywają też dużo większe okazy nawet do 500ml.

Wyjątkowe właściwości drewna Palo santo

Drewniane naczynka do picia yerba mate są najbardziej ekskluzywnym rozwiązaniem. Są drogie, ponieważ najczęściej wykonywane są ze specjalnego drzewa, które rośnie tylko w Ameryce Południowej. Jego nazwa to właśnie Palo Santo, po polsku Święty Pień – od wieków bowiem doceniano jego niezwykłe właściwości zdrowotne. Drewno to dodaje naparowi lekkiego smaku i aromatu, którym zachwycają się yerbowi koneserzy. Ma opalizujący, zielono-brązowy kolor oraz, co ciekawe, nigdy nie umiera. Nawet kilka lat po ścięciu potrafi samo zasklepić pęknięcie wydzielając przy tym wonną żywicę. I tak też staje się z naczynkami do yerby; zdarza się, że drewno za bardzo się wysuszy i pęknie, ale po jakimś czasie samo się regeneruje i pękniecie znika na naszych oczach*.

Palo santo też nie powinno się zostawiać na długo z mokrym suszem, ale spokojnie możesz o nim zapomnieć na 2-3 dni i nic się nie stanie.

Pojemność Palo Santo najczęściej wynosi ok.100-200 ml

*doskonale regenerują się Palo Santa okute. Te bez zewnętrznej warstwy metalu mogą pęknąć mocniej i przez to mogą nie dać rady samodzielnie się naprawić.

Ceramika – praktyczność przede wszystkim

Główną zaletą naczyń z ceramiki bądź ze szkła jest fakt, że w ogóle nie musimy o nie dbać. Jedyne, co im grozi, to rozbicie, ale o totrzeba się już samodzielnie postarać. Ceramiki nie trzeba konserwować, nie zmienia swojego wyglądu z upływem czasu, można ją nawet myć w zmywarce. Idealne naczynie dla zapominalskich.

Inną, ważną zaletą ceramik jest ich ogromny wybór – od malutkich, o pojemności 150 ml do ponad 350 ml naczyń. Ogromny jest również wybór wzorów i kolorów oferowanych na rynku naczyń z ceramiki.

Wadą jest za to mocniejsze przewodzenie ciepła – ścianki bardziej się nagrzewają od gorącego naparu, słabiej też utrzymują temperaturę. Ceramika nie dodaje też nic do smaku yerba mate.


Czym się kierować wybierając BOMBILLĘ?

różne bombille/rurki do picia yerby

Cena

Tu nie ma reguł. Jedno, o czym możemy zapewnić – te droższe modele bombilli faktycznie są dobre. I jeszcze jedno: tanie, chińskie bombille są cieńsze i gorzej wykonane od tych produkowanych w Argentynie. Ale też działają, są ekonomiczne i najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej.

Stal niklowana, nierdzewna czy alpaka?

Bombille niklowane mogą być dobrym wyborem na „spróbowanie”ze względu na niską cenę. Są wykonane z gorszego materiału, po jakimś czasie trzeba je wymieniać(co ok. pół roku-rok). Bombille ze stali nierdzewnej i stopu alpaka to wybór na lata. Jest to zazwyczaj funkcjnalny, dobrze wykonany produkt, szczególnie te z alpaki i stali INOX 18/8. Kupując taką rurkę masz też pewność, że nie będzie ona dodawała naparowi metalicznego posmaku. I bombilla z bambusa – tania, naturalna alternatywa, o całkiem dobrym filtrowaniu (przynajmniej ta, którą oferujemy w naszym sklepie;)

Jaki wybrać filtr?

Prawda jest taka, że z każdym rodzajem bombilli można zrobić wyśmienitą yerbę lub też można robić zaparzki, których trudno wypić. Wszystko zależy od stopnia zapylenia suszu i przede wszystkim od odpowiedniego przygotowania yerba mate. Na początek najlepiej wybrać filtr łyżeczkowy, lub sprężynkowy, ewentualnie z podwójnym lub potrójnym filtrem.

Jak dobrać odpowiedni rozmiar bombilki?

To najczęstszy problem przy kupowaniu akcesoriów przez internet. Wielkości naczynka i bombilli powinny ze sobą współgrać. Nie możemy dać przecież króciutkiej rurki do wysokiego, dużego naczynia i odwrotnie – długiej i ciężkiej rurki do delikatnej, malutkiej tykwy. Jak więc kupić bombillę o odpowiedniej długości? Jeśłi jest taka możliwość najlepiej dobrać sprzęt na miejscu, w sklepie stacjonarnym :) W sklepie internetowym, dobrym rozwiązaniem jest zakup gotowego zestawu. A jeśli sami dobieramy bombillę do naczynka, zalecamy skorzystać z kilku prostych reguł:



Czy COŚ JESZCZE będzie mi potrzebne?


W teorii nic więcej do szczęśliwego picia yerby nie potrzebujesz. Ale w praktyce... Z doświadczenia wiemy, że wiele osób ma problem z odpowiednią temperaturą wody. Jest to o tyle ważna kwestia, że używanie wody za gorącej skutkuje całkowitym zepsuciem smaku, a nawet pozbawieniem naparu bogactwa cennych witamin. Z kolei używanie wody za zimnej, ogólnie skutkuje niedostatecznym zaparzeniem się suszu. Jaki z tego morał? Warto zainwestować w termometr. Niewiele kosztuje, a posłuży nam przez długie lata, zapewniając spokój na duszy, że nie zepsujemy więcej naszego ulubionego napoju poprzez nieodpowiednią temperaturę wody.


Masz inne wątpliwości?


Jeżeli nie zaspokoiliśmy tym artykułem Twojego głodu wiedzy, niedostatecznie wyjaśniliśmy interesujące Cię zagadnienie lub przychodzą Ci na myśl zupełnie inne pytania – skontaktuj się z nami! Zupełnie za darmo, bez pośpiechu i z permanentnym yerbowym entuzjazmem odpowiemy na każde Twoje pytanie.




Pozostałe artykuły o Yerba Mate:


Podziel
się