Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Dobre Ziele Paweł Piwowar, ul. Piwna 1, 32-625 Skidziń, w celu udzielania odpowiedzi na zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne i mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Zasady przetwarzania Twoich danych znajdziesz w Polityce prywatności.

Zadzwoń do nas


SKLEP INTERNETOWY
+48 531 050 300
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 7:00-15:00

SKLEP W KRAKOWIE
+48 728 528 331
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 10:00-18:00
SB: 10:00-14:00

Nie wiesz, co wybrać? Podpowiadamy, jaką yerbę wybrać na początek i w czym ją pić

Wybór odpowiedniej yerby, naczynka i bombilli, wśród dziesiątek propozycji, może przyprawić o zawrót głowy. Dlatego, by ułatwić Ci to zadanie, prezentujemy tutaj krótko najważniejsze cechy każdego z produktów. Dowiedz się, co najbardziej odpowiada Twoim potrzebom:

UWAGA! Jeżeli to jest Twój pierwszy kontakt z tematem yerby i nie wiesz, jak się ją pije, jakie ma właściwości i czym jest bombilla, palo santo czy tykwa – polecamy zapoznać się z artykułem o tym niezwykłym napoju: Co to jest Yerba Mate?

Jaką YERBA MATE wybrać?

susz yerba mate, w tle różne opakowania yerby

Z reguły yerby z Argentyny i brazylijskie mate typu "terere" cechują się łagodniejszym smakiem, są grubiej cięte i równocześnie mniej pylaste. Yerby z Paragwaju posiadają wyraziście dymny smak i aromat, są mocne w działaniu, drobniej cięte i pylaste. Natomiast yerby z Urugwaju czy brazylijskie chimarrão są najbardziej pylaste, najdrobniej pocięte, raczej mocne i wyróżnia je oryginalny, dość łagodny smak.

Sprawdź naszą ofertę:

Są oczywiście wyjątki, dlatego warto czytać opisy danej Yerba Mate przed zakupem. Staramy się szczegółowo charakteryzować każdy susz Yerba Mate. Również każda osoba delikatnie inaczej odczuwa smak yerby, jej aromat i działanie danej yerby. Trzeba mieć to na uwadze.


Najlepsze yerby na początek

Jeżeli kupujesz swoją pierwszą w życiu yerbę, polecamy: 

Paleta Smaków - 5 różnych yerb do testowania

Smak czystej yerby nie przypadł Ci do gustu?

Trzeba przyznać - yerba jest baaardzo wyrazista w smaku. I goryczkowa. Nie od razu musi zasmakować. W takich przypadkach polecamy wybór Yerba Mate z dodatkami, czyli owocowe yerba mate, ziołowe i inne mieszanki. Możesz także spróbować równie pobudzającego naparu z Ilex Guayusa.

Cieszą się one dużą popularnością wśród początkujących Mateistów oraz osób, którym nie przypadł do gustu smak Yerba Mate klasycznej. Oczywiście, osobom lubiącym smak samej yerby również takie odmiany można polecić, choćby dla urozmaicenia lub na terere (mate na zimno), do którego nadają się one znakomicie.

Więcej na BLOGU: Jaką yerbę wybrać na początek?


Dla hardcorowców, drwali i wielbicieli mocnych wrażeń

Jeżeli lubisz wyraziste, gorzkie smaki ostrokrzewu paragwajskiego oraz potrzebujesz zdecydowanej dawki energii, wybierz gatunki pozbawione gałązek: sin palo/ despalada, bądź znane ze swojego niezmiennie mocnego działania klasyczne paragwajskie Yerba Mate.

Więcej na BLOGU: Najmocniejsza Yerba Mate - ranking TOP6 od Dobre Ziele


Yerba Mate - w czym pić? Które NACZYNKO będzie dla Ciebie najlepsze?

naczynia do yerby: tykwy, palo santo, ceramika

DREWNO - wyjątkowe właściwości Palo Santo

Drewniane naczynka do picia Yerba Mate są najbardziej ekskluzywnym rozwiązaniem. Są drogie, ponieważ najczęściej wykonywane są ze specjalnego drzewa, które rośnie tylko w Ameryce Południowej. Jego nazwa, Palo Santo, oznacza z hiszp. Święty Pień – od wieków bowiem doceniano jego niezwykłe właściwości zdrowotne. 

Drewno to oddaje do naparu lekkiego smaku i aromatu, którym zachwycają się yerbowi koneserzy. Ma opalizujący, zielono-brązowy kolor oraz, co ciekawe, nigdy nie umiera. Nawet kilka lat po ścięciu potrafi samo zasklepić pęknięcie wydzielając przy tym wonną żywicę. I tak też staje się z naczynkami do yerby; zdarza się, że drewno za bardzo się wysuszy i pęknie, ale po jakimś czasie samo się regeneruje i pękniecie znika na naszych oczach*.

*doskonale regenerują się Palo Santo okute. Te bez zewnętrznej warstwy metalu mogą pęknąć mocniej i przez to często nie są w stanie samodzielnie się zregenerować.

Mniej popularne naczynia z drewna to Algarrobo oraz Imbuia. Są one o wiele mniej aromatyczne, lecz równie funkcjonalne. 

TYKWA – oryginalność, lekkość i 100% natury

Tykwy to nic innego jak zdrewniałe owoce rośliny o tej samej nazwie. Są leciutkie, delikatne w dotyku i wpływają pozytywnie na przyrządzany w nich napar (ich ścianki wysycają się yerbową esencją). Podobnie jak drewno, dobrze izolują ciepło, więc zalana gorącą wodą yerba nie parzy, tylko przyjemnie ogrzewa dłonie. Dobrze też utrzymują temperaturę naparu. Pomimo swej lekkości, tykwy są zadziwiająco wytrzymałe – nie rozbijają się przy upadkach, czasem nawet z bardzo dużych wysokości!

Wymagają z kolei więcej uwagi niż inne naczynia. Wykonane z naturalnego owocu naczynka mogą pleśnieć, gdy są nieodpowiednio użytkowane. Pleśń powstaje przy długim, nieprzerwanym kontakcie z wilgocią. Dlatego tykwę powinno się regularnie suszyć wylotem do góry, najlepiej raz na 1-2 dni stałego użytkowania; niezależnie od ilości zaparzek, jakie w tym czasie zrobisz.

Więcej na BLOGU: Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych


CERAMIKA – praktyczność przede wszystkim

Główną zaletą naczyń z ceramiki jest fakt, że w ogóle nie musimy o nie dbać. Jedyne, co im grozi, to rozbicie, ale o to trzeba się już samodzielnie postarać. Ceramiki nie trzeba konserwować, nie zmienia swojego wyglądu z upływem czasu, nie zepsuje się, gdy zapomnimy ją umyć przez kilka tygodni. Idealne naczynie dla zapominalskich.

Inną, ważną zaletą ceramiki jest ogromny wybór – od zgrabnych naczynek o pojemności 150 ml do ponad 350 ml naczyń. Ogromny jest również wybór wzorów, kolorów i kształtów. Szczególnie warte uwagi są ręcznie wytwarzane przez polskich rzemieślników Ceramiki PREMIUM.

Wadą ceramiki jest mocne przewodzenie ciepła. Wybierając ceramiczne naczynie, trzeba pamiętać, że ścianki szybko się nagrzewają od gorącego naparu, słabiej też utrzymują temperaturę. Naczynka ceramiczne nie dodają też nic do smaku Yerba Mate.

Podobną funkcjonalność prezentują naczynia ze szkła i stali nierdzewnej


Dobre Ziele POLECA: Jeśli nie masz żadnego doświadczenia z piciem Yerba Mate, polecamy na początek naczynie o mniejszej pojemności (maks. 250 ml).
Łatwiej dobrze przyrządzić yerbę w mniejszym naczyniu, jej smak będzie łagodniejszy, a działanie nieprzesadzone. Mniejszą ilość naparu szybciej też można wypić, co pozwala uniknąć efektu tzw. przeparzenia mate (yerba kwaśnieje, gdy za długo moczy się w wodzie).



Czym się kierować wybierając BOMBILLĘ? Niezbędnik do picia Yerba Mate

różne bombille/rurki do picia yerby

Cena

Tu nie ma reguł. Jedno, o czym możemy zapewnić – te droższe modele bombilli faktycznie są dobre, dobrze filtrują.
Tanie, chińskie bombille są wykonane z cienkiej stali nierdzewnej. Natomiast bombille z Ameryki Południowej, niemal wszystkie (bo znajdą się wyjątki) wykonane są z grubszej lub zupełnie grubej stali nierdzewnej, stopu alpaki czy stali niklowanej. Jedne i drugie działają. 

Stal niklowana, nierdzewna czy alpaka?


Jaki wybrać filtr?

Prawda jest taka, że z każdym rodzajem bombilli można zrobić wyśmienitą yerbę lub też można robić zaparzki, które trudno wypić. Wszystko zależy od stopnia zapylenia suszu i przede wszystkim od odpowiedniego przygotowania Yerba Mate. Na początek najlepiej wybrać filtr łyżeczkowy lub sprężynkowy, ewentualnie rurkę z podwójnym filtrem.

Jak dobrać odpowiedni rozmiar bombilli?

To najczęstszy problem przy kupowaniu akcesoriów przez internet. Wielkości naczynka i bombilli powinny ze sobą współgrać. Nie możemy dać przecież króciutkiej rurki do wysokiego, dużego naczynia i odwrotnie – długiej i ciężkiej rurki do delikatnej, malutkiej tykwy. 

Jak więc kupić bombillę o odpowiedniej długości? Jeśli jest taka możliwość najlepiej dobrać sprzęt na miejscu, w sklepie stacjonarnym ;) W sklepie internetowym dobrym rozwiązaniem jest zakup gotowego zestawu. A jeśli samodzielnie dobierasz bombillę do naczynka, zalecamy skorzystać z kilku prostych reguł:


Czy COŚ JESZCZE będzie mi potrzebne?

Termometr tarczowy do wody

W teorii nic więcej do szczęśliwego picia yerby nie potrzebujesz. Ale w praktyce... Z doświadczenia wiemy, że wiele osób ma problem z odpowiednią temperaturą wody. Jest to o tyle ważna kwestia, że używanie wody za gorącej skutkuje całkowitym zepsuciem smaku, a nawet pozbawieniem naparu bogactwa cennych witamin. Z kolei używanie wody za zimnej, ogólnie skutkuje niedostatecznym zaparzeniem się suszu. Jaki z tego morał? Warto zainwestować w termometr. Niewiele kosztuje (11-13 zł), a posłuży Ci przez długie lata, zapewniając spokój na duszy, że nie zepsujesz ulubionego napoju poprzez nieodpowiednią temperaturę wody. 

Termos

Pozostając w temacie odpowiedniej temperatury wody, gotowanie jej na nowo przed każdym kolejnym zalaniem potrafi być dość uciążliwe. Dlatego nierozłącznym narzędziem każdego Yerbopijcy jest termos. Wtedy wystarczy raz zagotować wodę tak, żeby miała odpowiednią temperaturę, wlać do termosu i można cieszyć się z siorbania bez konieczności dalszego kombinowania z wodą. Proste, genialne. 

Masz inne wątpliwości?

Jeżeli zaczynasz przygodę z yerbą, ale nie zaspokoiliśmy tym artykułem Twojego głodu wiedzy, niedostatecznie wyjaśniliśmy interesujące Cię zagadnienie lub przychodzą Ci na myśl zupełnie inne pytania – skontaktuj się z nami! Zupełnie za darmo, bez pośpiechu i z permanentnym yerbowym entuzjazmem odpowiemy na każde Twoje pytanie.




Sprawdź najchętniej wybierane Yerba Mate:




Pozostałe artykuły o Yerba Mate