Jaką yerbę wybrać na początek?

Yerba w ceramicznym naczyniu na tle wysokiej trawyKażdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta. 

Każdy inaczej odczuwa smak

Zacznijmy od tego, że nie zawsze warto sugerować się opinią innych ludzi, ponieważ dla jednego coś może być bardzo gorzkie, a drugi tej goryczki nawet nie odczuje. Najważniejsza w tym przypadku jest autoanaliza, czyli przemyślenie, jakie profile smakowe są dla Ciebie przyjemne, a jakie trudne do zaakceptowania. Dodatkowo znaczenie w odczuciach smakowych ma odpowiednie przygotowanie naparu, temperatura wody i rozmiar naczynka. Warto próbować różnych opcji - niższa temperatura wody, mniejsze naczynko itp.
Niżej znajdziesz porównania do powszechnie rozpoznawalnych smaków, takich jak słodzona lub gorzka herbata, orzech włoski, itp. 

Yerba yerbie nie równa, czyli jakie są różnice 

Podstawowe dwa podziały yerby to podział na:
  • yerbę smakową i klasyczną
  • oraz na poszczególne kraje pochodzenia.
Te podziały pozwolą nam zawęzić yerbowy wybór poprzez dopasowanie go do Twojego profilu smakowego. A następnie, w ramach danej grupy smakowej wybierzemy te, które szczególnie polecamy na początek.


Yerba smakowa

To nadal głównie susz Ostrokrzewu paragwajskiego, lecz wzbogacony odpowiednio dobranymi dodatkami: zioła, suszone kwiaty, owoce, aromaty, naturalne przyprawy. Ich zawartość może wynosić nawet do kilkunastu procent! Dodatki te, poza swoim indywidualnym działaniem mają za zadanie urozmaicić i złagodzić smak czystej Yerba Mate. Jeśli jesteś osobą, która regularnie słodzi herbatę czy kawę, pija sporo słodkich soków i napojów oraz nie cierpi gorzkiej herbaty - yerba smakowa to słuszny wybór dla Ciebie.

Yerby smakowe można podzielić na:
  • ziołowe;
  • owocowe;
  • owocowo-ziołowe;
  • korzenne;
  • kwiatowe / inne.

Wybieraj do woli, co lubisz ;)

UWAGA: W każdej smakowej yerbie, poza dodatkami, czuć oczywiście, mniej lub bardziej, smak yerby, która jest bazowym składnikiem mieszanki. Wybierz więc świadomie kraj pochodzenia mieszanki (Argentyna, Paragwaj, Brazylia czy Urugwaj), ponieważ charakterystyczne profil smaku danego typu yerby wpływa na finalny smak mieszanki. Cytrusowa paragwajka będzie zupełnie inna od cytrusowej argentynki!
Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj dalej ;)


Yerba klasyczna

Czyli susz Yerba Mate bez dodatków, 100% Ostrokrzew paragwajski. Smak czystej yerby zazwyczaj kojarzony jest z goryczką bądź dymem, ale znajdą się tu spokojnie odejścia od reguły, więc nie zrażaj się! Każdy kraj ma inne profile smakowe; od delikatnej, świeżej w smaku Brazylii, poprzez goryczkowo-kwaskowatą Argentynę, aż po dymny Paragwaj. Jeśli lubisz czarną czy zieloną herbatę bez cukru, nie jesteś przesadnie przyzwyczajony do słodkich napojów i lubisz gorzkie smaki - pewno znajdziesz coś dla siebie.

Teraz dopasuj swoje preferencje smakowe do charakterystycznych profili yerbowych krajów:


Argentyna

Yerba z Argentyny to szczególnie przystępny rodzaj yerby na początek. Charakteryzuje go specyficzna goryczka, która przywodzi na myśl świeży orzech włoski czy prażone orzeszki ziemne. Smak i aromat nie posiada intensywnej dymności. Może być lekko kwaskowaty.
Susz jest zazwyczaj średnio/grubo cięty, z małą ilością pyłu. Łatwo jest przyrządzić napar z takiego suszu.

SZCZEGÓLNIE POLECAMY

Polecane argentyńskie yerby smakowe na początekArgentyńskie yerby smakowe:


Polecane yerby argentyńskie na początekArgentyńska Yerba Mate klasyczna:



Paragwaj

Yerby paragwajskie są z reguły bardziej dymne, często wędzone, zazwyczaj bez intensywnej goryczki. Smak jest siankowaty i bardziej kwaskowy. W efekcie smak potrafi być szczególnie intensywny.
Susz jest drobniej pocięty i bardziej pylasty, więc może sprawiać problemy w przygotowaniu, ale wcale nie musi. Najczęściej wystarczy przetestować kilka sposobów przyrządzania mate.

SZCZEGÓLNIE POLECAMY 


Polecane paragwajskie yerby smakowe na początekParagwajska Yerba Mate smakowa:


Polecane paragwajskie yerby klasyczne na początekParagwajska Yerba Mate klasyczna:



Brazylia

W Brazylii głównie pija się chimarrão, czyli zmielony na drobną “mączkę” szusz. Chima jest świeża, delikatna i słodka, ale przy tym nie za prosta w przygotowaniu, więc nie zaleca się jej osobom początkującym. Wymaga też odpowiednich, dedykowanych akcesoriów. 


Erva Mate Terere

Skupmy się na brazylijskiej odmianie terere, czyli na grubo ciętym i łatwym w przyrządzeniu suszu. Smak Erva Mate Terere posiada świeżo-trawiaste nuty, czasem kojarzące się z pokrzywą. Zazwyczaj jest delikatna w smaku i działaniu. Jeśli chcesz zacząć pić yerbę i zależy Ci na braku dymności czy goryczki lub na odżywczości z mniejszą ilością kofeiny, to będzie dobry wybór dla Ciebie.
Wersje smakowe Erva Mate Terere mają często bardzo intensywne aromaty, z ledwo wyczuwalnym smakiem ostrokrzewu. Może to być zarówno wadą, jak i zaletą, w zależności od preferencji.


SZCZEGÓLNIE POLECAMY 

 
Polecane brazylijskie yerby smakowe na początekBrazylijska Yerba Mate smakowa:



Polecane brazylijskie yerby klasyczne na początekBrazylijska Yerba Mate klasyczna: 




W temacie pobudzenia wyjątkiem są Meta Mate Raw, Meta Mate 23 oraz Meta Mate 1, które są klasycznym suszem terere, jednak w przeciwieństwie do większości brazylijek tego typu, mają sporą dawkę witamin i minerałów, a nawet kofeiny (MM23), co daje nam w efekcie konkretną odżywczość.


Mate Green

Poza najpopularniejszymi w Brazylii - chimarrão i terere, istnieje jeszcze jeden brazylijski rodzaj suszu: Mate Green/ Mate Verde. To grubo cięte, wyraźnie zielone liście ze znikomą ilością gałązek; niemal całkowicie bez pyłu. Mate Green jest suszona powietrzem, więc nie ma dymnych, ani wędzonych aromatów. Jest raczej delikatna, trawiasta w smaku, lekko kwaskowata.

Smakowe Mate Green szczególnie polecamy osobom, które lubią dużo dodatków w napojach, mixy wielu składników i ciekawe mieszanki funkcjonalne. Mieszanka zielonego, łagodnego suszu z różnorodnymi ziołami, owocami i aromatami jest całkiem przystępna dla podniebienia, które nie toleruje goryczki i dymności.

Polecane Mate GreenSZCZEGÓLNIE POLECAMY



Urugwaj 

Urugwajskie yerby są bardzo intensywne, charakterne, a przy tym w zaskakujący sposób łagodne (nie za gorzkie i nie kwaśne) oraz ciasteczkowo-waflowe w smaku. Za to maksymalnie pylaste. Wymagają nieco więcej wprawy w przygotowaniu, więc osobom początkującym polecamy jednak spróbować smaków z pozostałych krajów.


Pojemność naczynka, a smak i działanie

Zanim jeszcze zaparzysz pierwszą yerbę, koniecznie zwrócić uwagę na ważny czynnik, który wpływa na odczucia smakowe: rozmiar naczynka.

W Europie istnieje tendencja do picia z możliwie jak największych naczynek. Może się to wiązać z chęcią uzyskania większego pobudzenia lub, po prostu, potrzebą zaspokojenia pragnienia. Natomiast w yerbowych państwach Rio de la Plata (kraje leżące w sąsiedztwie zatoki, powstałej w wyniku połączenia rzek Parana i Uruguay - Argentyna i Urugwaj) i szczególnie w Paragwajum doceniane są mniejsze pojemności, które pozwalają na raczenie się łagodniejszym smakiem mate.

Na początek polecamy zacząć z mniejszą pojemnością naczynia, max do 250ml, ponieważ ma to wpływ nie tylko na łagodniejszy smak i nie przesadne działanie, ale też ułatwia poprawne przyrządzenie naparu. W przypadku yerby paragwajskiej, która jest intensywna i w smaku i działaniu, rozmiar naczynia nabiera szczególnego znaczenia.

Po wypiciu solidnej zaparzki z naczynka 300 ml (jeszcze, o zgrozo, za długo parzonej!) możesz doznać organoleptycznego szoku… Tymczasem w Paragwaju naczynko 250 ml jest już uważane za duże, a 350 ml jest raczej niespotykane. Dlatego nie polecamy osobom początkującym dużych naczynek do mate. 


Testuj, smakuj i próbuj sam!

Wachlarz yerbowych smaków jest, jak widać, szeroki. Każdy może znaleźć coś dla siebie, swój ulubiony typ. Ważne, aby nie zniechęcić się po pierwszej zaparzce, która mogła być nieodpowiednim dla Ciebie typem. Inny rodzaj yerby, której jeszcze nie znasz, może Cię zachwyci i rozkocha! Testuj i smakuj.
Polecamy na początek spróbować Yerba Mate z różnych krajów w praktycznych, mniejszych paczuszkach (np. 250 gram), aby sprawdzić, które profile smakowe do Ciebie przemówią najprzyjemniej.

Dwie tykwy na tle ogrodu

Podziel
się

Komentarze

Brak komentarzy

Skomentuj

* Twój e-mail wygeneruje unikalny awatar i uwiarygodni komentarz. Nie będzie on wykorzystany w żaden inny sposób.


Pozostałe artykuły:


Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Yerba Mate na prezent dla początkującego

Yerba Mate na prezent dla początkującego

GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 60 zł, do 100 zł i bez limitu.
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczny dylemat, co kupić bliskim na prezent. Yerba okazuje się być świetnym pomysłem. Jest turbo-zdrowa, oczyszcza i wzmacnia ciało, a nawet umysł. Zobacz nasz sprawdzone propozycje.
Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Dzięki wielu pozytywnym aspektom Yerba Mate nieustannie zyskuje na popularności. Szanowne Grono Mateistów posiada w swoich szeregach niejedno znane w kraju nazwisko, a nawet rozpoznawane na całym świecie sławy, gwiazdy wielkiego ekranu, sportu czy muzyki. Zobaczcie sami!

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Parzenie yerby w naturalnej tykwie posiada bez wątpienia kultowy klimat. Jednak wstępne przygotowanie, zalecenia dotyczące użytkowania czy konserwacja tego naczynka od zawsze budziło wiele pytań, jak również kontrowersji. Dlatego przygotowaliśmy wpis, w którym zebraliśmy wszystkie potrzebne Mateistom informacje. A na deser: plusy i minusy używania tykwy do Yerba Mate.
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Poleo to nie jest mięta polej!

Poleo to nie jest mięta polej!

W polskim internecie możemy kupić wiele mieszanek yerby z miętą polej, która de facto jest potencjalnie trującym zielem. Dlaczego więc zostały one dopuszczone do sprzedaży? Bo wcale nie ma tam tej mięty, lecz inne ziele. Mylą się nawet sami producenci Yerba Mate, podając błędne angielskie tłumaczenie składu. Przed wprowadzeniem do sklepu nowej marki z kontrowersyjnym składem, zbadaliśmy dogłębnie temat.
Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Poszukując naturalnego pobudzenia i wsparcia koncentracji w ciągu dnia, masz do wyboru dwa powszechnie na świecie lubiane i bogate w kofeinę napoje: kawa oraz yerba. Aby ułatwić Ci wybór, porównujemy korzyści płynące z obu opcji oraz praktyczne aspekty ich regularnego spożywania.  

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Yerba Mate, czyli napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) ma mnóstwo pozytywnych aspektów. Podobno odchudza... Tak, to prawda! A w tym wpisie dowiesz się, jak to wygląda z bardziej naukowego punktu widzenia.
4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

Największy kraj Ameryki Południowej słynie głównie z produkcji i masowego spożywania Chimarrão. Ale zawdzięczamy mu również inne, popularne u nas typy mate: Terere, TIPO PU1 i eksportową "Zieloną" Mate. Wiesz czym się różnią? Umiesz je rozpoznać? W artykule wyjaśniamy dokładnie różnice.
Mini pączki z Yerba Mate

Mini pączki z Yerba Mate

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości! Ciekawy?
Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Co zrobić, jeśli w Twoim domu pojawi się malutkie dziecko, które z zaciekawieniem wyciąga rączki do Twojego napoju mocy? Lub, co zrobić, gdy Twoje nastoletnie dziecko samo zamówiło na internecie pełną paczkę dobrego ziela? Czy yerba to bezpieczny napój dla całej rodziny?
7 przykazań mateisty

7 przykazań mateisty

Internet przepełniony jest różnymi informacjami o yerba mate. Jedne są sensowne, a inne, no cóż, nieco mniej. Ale jest kilka najważniejszych rzeczy, o których warto pamiętać popijając "zielone złoto indian Guarani".

Podoba Ci się nasz blog?

Zapisz się i śledź nowe wpisy