Szybki kontakt

Niepoprawnie wypełniony formularz!

Nie udało się wysłać formularza!

Formularz został wysłany!

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Dobre Ziele Paweł Piwowar, ul. Piwna 1, 32-625 Skidziń, NIP: 5492308610, w celu obsługi zapytania użytkownika. Podanie danych jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Mam prawo żądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Zadzwoń do nas


SKLEP INTERNETOWY
+48 531 050 300
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 8.00-16.00

SKLEP W KRAKOWIE
+48 728 528 331
Jesteśmy dostępni:
PN-PT: 10.00-18.00
SB: 10.00-14.00

Chimarrao, czyli yerba z Brazylii


A właściwie Erva Mate chimarrão. To brazylijska odmiana yerby, na którą mówi się w tym kraju Erva Mate. Erva (z port. zioło) to portugalski odpowiednik słowa Yerba (z hiszp. zioło). Chimarrão pije się powszechnie w południowej części Brazylii, gdzie uprawia się Ostrokrzew Paragwajski.

Cechy charakterystyczne 

zaparzone chimarrao obok naczyń cuia i bombilli do yerby brazylijskiejChimarrão to przede wszystkim yerba przyrządzona z bardzo sproszkowanego suszu, wręcz przypominającego zieloną mąkę. Susz zawiera w około 70% listki zmielone na pył z dodatkiem patyczków - już dla odmiany - nie zmielonych (pozostałe 30%).

Chimarrão występuje najczęściej w 3 rodzajach:
  • moida fina (tradicional) - bardzo zmielona, wręcz na gładki pył;
  • moida grossa - nieco grubiej zmielona (tylko nieco!)
  • comoposto - mieszanka z ziołami, najczęściej rumianek, melisa, mięta, anyż

Z pylastości, wynika jedna z największych zalet chimarrão - można ją zalewać nawet 20-30 razy i po każdej dolewce smak oraz intensywność naparu pozostaje na podobnym, cieszącym kubki smakowe poziomie. Oczywiście przy odpowiednim przyrządzeniu Erva Mate;)

Kolejną cechą charakterystyczną chimarrão jest wyrazisty, jaskrawy, soczyście zielony kolor. Odcienie wahają się od jasnej trawy (np. Gaucha de Serra) do ciemnej pokrzywy (jak w Meta Mate).

susz chimarrao obok suszu klasycznej yerba mate
Susz chimarrão (po lewej) w porównaniu z klasyczną Yerba Mate.  

Smak również jest nie do pomylenia. Swojego charakteru nabiera przez specjalny proces obróbki, w którym pomijany jest proces tzw. “leżakowania” krzaków ostrokrzewu. Wielu osobom kojarzy się on ze świeżą trawą na wiosennej łące. Wyjątkiem są organiczne chimarrão spod marki Meta Mate - ich smak kojarzy się z dymem z ogniska czy dobrym, wędzonym oscypkiem. Ale tu nie ma co się sugerować - trzeba koniecznie samemu spróbować!

Chcesz spróbować yerbę chimarrao? Możesz ją zamówić tutaj w naszym sklepie.


Jak pić tak drobno zmieloną yerbę?

Barao - cztery yerby chimarrao
Przygotowanie chimarrão dla początkującego chimarrãopijcy jest nie lada wyzwaniem. Jednak pokonanie pierwszych nieudanych prób odwdzięczy się niekończącym się, doskonałym smakiem tej jedynej w swoim rodzaju odmiany Yerba Mate. Smaku chimarrão nie da się porównać z żadną inną yerbą na świecie.

Generalnie bez dobrego sprzętu się nie obędzie, a przynajmniej bez dobrej bombilli - to podstawa! Najlepiej skorzystać z rurki specjalnie przeznaczonej do filtrowania chimarrão lub zaopatrzyć się w specjalny materiałowy filtr nakładany na standardową bombillę, najlepiej z łyżeczkowym filtrem.

Bombille do chimarrão

Brazylijskie rurki do chimarrão, tzw. bomby, mają okrągły i płaski filtr z dużą ilością dziurek. Często są mocno masywne, długie, a ich filtr jest bardzo szeroki - jego średnica dochodzi nawet do 5 cm! Jeśli chcesz zakupić taką bombillę, zwróć uwagę, czy Twoje naczynie ma odpowiednią średnicę otworu. 

Jakkolwiek, przy odrobinie wprawy, zwykłe łyżeczkowe bombille też mogą dać radę. Dobrze, aby miały odpowiednio duże dziurki w filtrze. Jeśli otwory będą malutki bombilla łatwiej się zapcha.

Cuia, czyli naczynie do chimarrão

yerba chimarrao zaparzone w brazylijskim naczyniu cuiaNa południu Brazylii, skąd wywodzi się kultura picia chimarrão, używa się naczyń typu cuia (czyt. kuja) lub o zbliżonym do cui kształcie. Co to jest cuia? To naczynie z ostro zakończonej strony grubego owocu tykwy (w przeciwieństwie do popularnych tykw do Yerba Mate z Argentyny, które robi się z kulistej końcówki tykwy). Z ostro zakończonej strony tykwy wykonywane są również argentyńskie porongo, jednak posiadają one zdecydowanie cieńsze ścianki niż brazylijska cuia do chimarrão.

Cuia ma przede wszystkim bardzo szeroki kołnierz, pomocny przy przygotowywaniu chimarrão. Chodzi tutaj bowiem o "zcementowanie" wodą uklepanego po jednej stronie naczynia suszu. Na kołnierzu naczynia cuia zostaje zawsze dużo suchej ervy, dzięki czemu mamy "rezerwę" na później.


Masz już susz chimarrao oraz potrzebne akcesoria? Zobacz teraz, jak zrobić tę brazylijską Yerba Mate



Pozostałe artykuły o Yerba Mate


Podziel
się