Chimarrao, czyli yerba z Brazylii
A właściwie Erva Mate chimarrão. To brazylijska odmiana yerby, na którą mówi się w tym kraju Erva Mate. Erva (z port. zioło) to portugalski odpowiednik słowa Yerba (z hiszp. zioło).Yerba Mate różni się od siebie w zależności od regionu, z którego pochodzi. Chimarrão pije się powszechnie w południowej części Brazylii, gdzie uprawia się Ostrokrzew Paragwajski.
- Co wyróżnia ervę chimarrão?
- Jak wybrać dobrą bombillę do chimarrão?
- W jakim naczyniu pić chimarrão?
- Zobacz również: Sposób przygotowania chimarrão (osobny artykuł)
Cechy charakterystyczne

Chimarrão występuje najczęściej w 3 rodzajach:
Z pylastości, wynika jedna z największych zalet chimarrão - można ją zalewać nawet 20-30 razy i po każdej dolewce smak oraz intensywność naparu pozostaje na podobnym, cieszącym kubki smakowe poziomie. Oczywiście przy odpowiednim przyrządzeniu Erva Mate;)
Kolejną cechą charakterystyczną chimarrão jest wyrazisty, jaskrawy, soczyście zielony kolor. Odcienie wahają się od jasnej trawy (np. Gaucha de Serra) do ciemnej pokrzywy (jak w Meta Mate).

- moida fina (tradicional) - bardzo zmielona, wręcz na gładki pył;
- moida grossa - nieco grubiej zmielona (tylko nieco!)
- comoposto - mieszanka z ziołami, najczęściej rumianek, melisa, mięta, anyż
Kolejną cechą charakterystyczną chimarrão jest wyrazisty, jaskrawy, soczyście zielony kolor. Odcienie wahają się od jasnej trawy (np. Gaucha de Serra) do ciemnej pokrzywy (jak w Meta Mate).

Susz chimarrão (po lewej) w porównaniu z klasyczną Yerba Mate.
Smak również jest nie do pomylenia. Swojego charakteru nabiera przez specjalny proces obróbki, w którym pomijany jest proces tzw. “leżakowania” krzaków ostrokrzewu. Wielu osobom kojarzy się on ze świeżą trawą na wiosennej łące. Wyjątkiem są organiczne chimarrão spod marki Meta Mate - ich smak kojarzy się z dymem z ogniska czy dobrym, wędzonym oscypkiem. Ale tu nie ma co się sugerować - trzeba koniecznie samemu spróbować!
Smak również jest nie do pomylenia. Swojego charakteru nabiera przez specjalny proces obróbki, w którym pomijany jest proces tzw. “leżakowania” krzaków ostrokrzewu. Wielu osobom kojarzy się on ze świeżą trawą na wiosennej łące. Wyjątkiem są organiczne chimarrão spod marki Meta Mate - ich smak kojarzy się z dymem z ogniska czy dobrym, wędzonym oscypkiem. Ale tu nie ma co się sugerować - trzeba koniecznie samemu spróbować!
Chcesz spróbować yerbę chimarrao? Możesz ją zamówić tutaj w naszym sklepie.
Jak pić tak drobno zmieloną yerbę?

Przygotowanie chimarrão dla początkującego chimarrãopijcy jest nie lada wyzwaniem. Jednak pokonanie pierwszych nieudanych prób odwdzięczy się niekończącym się, doskonałym smakiem tej jedynej w swoim rodzaju odmiany Yerba Mate. Smaku chimarrão nie da się porównać z żadną inną yerbą na świecie.
Generalnie bez dobrego sprzętu się nie obędzie, a przynajmniej bez dobrej bombilli - to podstawa! Najlepiej skorzystać z rurki specjalnie przeznaczonej do filtrowania chimarrão lub zaopatrzyć się w specjalny materiałowy filtr nakładany na standardową bombillę, najlepiej z łyżeczkowym filtrem.
Generalnie bez dobrego sprzętu się nie obędzie, a przynajmniej bez dobrej bombilli - to podstawa! Najlepiej skorzystać z rurki specjalnie przeznaczonej do filtrowania chimarrão lub zaopatrzyć się w specjalny materiałowy filtr nakładany na standardową bombillę, najlepiej z łyżeczkowym filtrem.
Bombille do chimarrão
Brazylijskie rurki do chimarrão, tzw. bomby, mają okrągły i płaski filtr z dużą ilością dziurek. Często są mocno masywne, długie, a ich filtr jest bardzo szeroki - jego średnica dochodzi nawet do 5 cm! Jeśli chcesz zakupić taką bombillę, zwróć uwagę, czy Twoje naczynie ma odpowiednią średnicę otworu.
Jakkolwiek, przy odrobinie wprawy, zwykłe łyżeczkowe bombille też mogą dać radę. Dobrze, aby miały odpowiednio duże dziurki w filtrze. Jeśli otwory będą malutki bombilla łatwiej się zapcha.
Cuia, czyli naczynie do chimarrão

Cuia ma przede wszystkim bardzo szeroki kołnierz, pomocny przy przygotowywaniu chimarrão. Chodzi tutaj bowiem o "zcementowanie" wodą uklepanego po jednej stronie naczynia suszu. Na kołnierzu naczynia cuia zostaje zawsze dużo suchej ervy, dzięki czemu mamy "rezerwę" na później.
Masz już susz chimarrao oraz potrzebne akcesoria? Zobacz teraz, jak zrobić tę brazylijską Yerba Mate.
się