Jak zrobić dobrą Yerba Mate?
Każdy może parzyć Yerba Mate po swojemu. Nie ma tutaj żadnych sztywnych zasad parzenia Yerba Mate, oprócz temperatury wody (ok. 70-80°C). To od Ciebie zależy, ile wsypiesz suszu ostrokrzewu paragwajskiego, ile nalejesz wody, czy jak długo będziesz zalewać swój napar. Przygotowanie Yerba Mate, nie wymaga od Ciebie specjalistycznej wiedzy, czy wyszukanego sprzętu. Zapraszamy do zapoznania się z sekretami parzenia Yerba Mate doświadczonych Mateistów.
Poniżej przedstawiamy 4 sposoby na przyrządzenie yerby:
- Sposób uniwersalny z tzw. kopczykiem (nasz ulubiony, do wielokrotnego zalewania);
+ FILM jak zaparzyć Yerba Mate sposobem uniwersalnym - Parzenie Yerba Mate po argentyńsku (idealne do okrągłych tykw i ceramik typu Miodzio)
- Parzenie Yerba Mate po urugwajsku (do mocno pylastych yerb z Urugwaju / Tipo P.U.1)
- Przyrządzenie tereré (Yerba Mate na zimno);
+ FILM jak zrobić wyborne tereré
Najprościej jest wsypać susz do naczynia, nalać wody o odpowiedniej temperaturze, a następnie włożyć bombillę przytrzymując jej ustnik palcem. Warto jednak poświęcić chwilkę i przygotować pyszną yerbę, której smak będzie długo się utrzymywał. Przyrządzić Yerba Mate możesz nawet ze zwykłym kubku, nie koniecznie potrzebujesz od razu matero, jednak bez bombilli, picie yerby nie będzie możliwe.
Yerba Mate i jej wyjątkowe właściwości sprawiają, że coraz więcej osób zaczyna przygodę z tym wyjątkowym naparem. Jak parzyć yerbę, aby wydobyć pełnie smaku i aromatu? Wiele osób dopiero zaczynających przygodę z suszem, szuka porad na temat przygotowania Yerba Mate. Postaraliśmy się zebrać, najważniejsze z nich w jednym miejscu. O czym należy pamiętać, czego unikać, na co zwracać uwagę by napar Yerba Mate był jak najlepszy.
Przygotowanie naparu w sposób uniwersalny z tzw. kopczykiem - jak zrobić Yerba Mate
- Wsyp porcję suszu do ok. 1/3 - 3/4 objętości naczynia.
- Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
- Następnie odwróć naczynie do kąta 45 stopni tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
- Wlej wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (szczególnie ważne) w wolną przestrzeń między suszem a ścianką naczynia.
- Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce, gdzie wcześniej lana była woda.
- Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe!
Tak przygotowana mate może być zalewana wielokrotnie, aż całkiem wypłucze się smak. Pamiętaj jednak, aby optymalna temperatura wody utrzymywana była przy każdej dolewce.
WAŻNE! Pamiętaj, że bombillą nie wolno mieszać, gdyż może to powodować zasysanie pyłu i zapchanie się filtra bombilli.
Zobacz instruktaż wideo, jak zaparzyć Yerba Mate sposobem uniwersalnym:
Parzenie Yerba Mate po argentyńsku
- Wsyp Yerba Mate zapełniając ok.1/2 do 3/4 objętości naczynia.
- Przykryj wylot dłonią i przesyp susz na jedną stronę naczynka.
- Na tak powstałą górkę suszu połóż bombillę tak, aby spoczywała na całej wysokości górki.
- Wlej wodę (ok. 65-75°C) w pustą przestrzeń (po przeciwnej stronie niż susz).
- Po ok. 2-3 min napar jest gotowy do spożycia.
TIP: Argentyński sposób jest też najlepszym rozwiązaniem, gdy chcemy zaparzyć mniejsze ilości suszu ostrokrzewu paragwajskiego w dużym naczynku.
Urugwajski sposób na bardzo pylasty susz Yerba Mate
Nadaje się do większości yerb, szczególnie zaś do mocno pylastych odmian z Urugwaju. Dzięki pierwszemu zalaniu chłodną wodą, yerba tak przygotowana jeszcze dłużej trzyma smak.
- Wsyp Yerba Mate zapełniając ok.1/2 do 3/4 objętości naczynia.
- Przykryj wylot dłonią, przesyp susz na jedną stronę naczynka.
- Nalej odrobinę wody (może być w temperaturze pokojowej) w miejsce pomiędzy górką suszu, a ścianką naczynka.
- Poczekaj aż cała woda zostanie wchłonięta, a następnie włóż bombillę w miejsce, gdzie wcześniej wlewana była woda.
- Napełnij naczynie gorącą wodą (ok. 70-80°C ).
- Po ok. 2-3 min parzenia, napar jest gotowy do spożycia.
Jak zaparzyć Yerba Mate?
Najważniejsza jest woda
Yerby nie można zalewać wrzątkiem! To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej mate. Prawidłowe przygotowanie Yerba Mate wymaga, aby temperatura wody nie przekraczała 80 stopni Celsjusza. Najłatwiej sprawdzić to termometrem do żywności.
NIE MASZ TERMOMETRU?
- Na wyczucie jest to mniej więcej moment, gdy woda, w trakcie gotowania zaczyna mocno szumieć i robić się biała, nieprzezroczysta od bąbelków powietrza.
- Można też odczekać po zagotowaniu ok. 7-10 minut lub zmieszać 2 części wrzątku z 1 częścią wody o temp. pokojowej.
Tereré (mate na zimno)
Tereré doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Mate na zimno jest bardzo odżywcze i orzeźwiające. Przyrządza się je podobnie jak klasyczną mate, z tym że przygotowany w naczyniu susz zalewamy zimną, a nawet lodowatą wodą. Warto nawet dołożyć kostkę lodu do materka.
Dobrą praktyką jest nieco dłużej "parzyć" taką mate, aby listki puściły soki i napój nabrał jeszcze lepszego smaku. Tradycyjne 2-3 minutki "parzenia Yerba Mate" w przypadku terere, to zdecydowanie za krótko.
Najlepsze susze do terere to yerby z owocami lub ziołami, ale równie dobrze smakuje na zimno klasyczna Yerba Mate. Nie trzeba koniecznie kupować owocowej Yerba Mate. Można także samemu stworzyć autorską mieszankę, wykorzystując np. zioła i/lub cząstki owoców - świeże bądź suszone. Warto pić Yerba Mate na zimno szczególnie podczas upałów, kiedy zapewnia doskonałe orzeźwienie.
TIP: Yerbę możesz również zalać lodowatym sokiem pomarańczowym, jabłkowym lub kompotem z owoców sezonowych. Eksperymentuj do woli aby, urozmaicać jej smak!
Zobacz instruktaż wideo, jak zrobić wyborne tereré (Yerba Mate na zimno):
Tradycyjny rytuał picia Yerba Mate
Tradycyjny ceremoniał spożywania naparu przypomina rytuał palenia fajki pokoju. Przebiega on w tzw. "kręgu mate", gdzie najważniejszą osobą jest cebador (gospodarz), czyli ktoś, kto przygotowuje napar. Cebador wypija pierwszą porcję naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, po czym zalewa i podaje kolejne "zaparzenia" pozostałym uczestnikom kręgu. W Argentynie najczęściej odbywa się to zgodnie ze wskazówkami zegara, a osoby dołączające do kręgu muszą zająć odpowiednie miejsce zgodnie z tą zasadą. Głównym celem w kręgu mate są rozmowy, poprawianie więzi międzyludzkich, wspólna radość i szacunek do siebie nawzajem.
Każdy wypija całą porcję. Zużyty susz oddaje się Matce Ziemi (Pachamama), innymi słowy wyrzuca się przepite fusy do ziemi (do ogródka, na trawnik, do lasy, itp.). Rytuał trwa do momentu, gdy ostatnia osoba powie "dziękuję" oddając naczynie gospodarzowi.
Zastanawiasz się, czy Yerba Mate jest dla Ciebie? Przeczytaj o jej wyjątkowych właściwościach, dzięki którym zdrowo, naturalnie i skutecznie zastąpisz kawę czy herbatę.
Parzenie Yerba Mate zależeć będzie od Twoich indywidualnych preferencji smakowych. Próbuj sypać do naczynia różną ilość yerby, jak również smakuj różne jej typy. Eksperymentuj i znajdź swój smak ;)
O właściwościach zdrowotnych suszu mówi się coraz więcej i głośniej, dlatego nie musimy przekonywać, że warto pić Yerba Mate. Zachęcamy do spróbowania i poznania wyjątkowych i niepowtarzalnych smaków Yerba Mate. Do przygotowania idealnego naparu, świetnie sprawdzą się akcesoria do yerba mate. Zapraszamy do sprawdzenia również innych naszych poradników!