Ludzie i misja Meta Mate: obrońcy naturalnego dobra

20 listopada 2019, w kategorii: ciekawostki, historia, producenci
Żeby lepiej zrozumieć wyjątkowość suszu marki Meta Mate, warto poznać, kto kryje się za jego powstaniem; kogo i jakie wartości wspierasz, wybierając ich produkty. A opowieść o nich jest zaiste nietuzinkowa...

Fabricio i Krithika do Canto przed Meta Mate Bar w BerlinieXXI wiek. Lokalnie występujące rośliny już dawno przekroczyły granice swojego pochodzenia. Cały świat zachwyca się smakiem afrykańskego rooibosu, egzotycznymi owocami awokado czy oczyszczającym działaniem tureckiego czystka. Yerbę uprawia się na masową skalę i wysyła w tonach na cały świat. Zadowolony świat konsumuje globalne, masowe dobra, pozbawione już dawno swojego naturalnego środowiska.

Na szczęście są ludzie, którzy stawiają jakość nad ilość, szacunek do Matki Natury cenią bardziej niż pieniądze. Cenią mądrość i rodzinną wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenia.

To oni tworzą Meta Mate.
To nie tylko firma. To wielka, międzynarodowa rodzina; idea, a wręcz sposób życia. Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że Meta Mate to ewenement na światową skalę. Na szczęście, mieliśmy okazję poznać osobiście jej założycieli i wypiliśmy z nimi wiele litrów mate. Teraz chcielibyśmy przedstawić Wam ich bliżej.

Międzynarodowe połączenie dusz

Fabricio do Canto urodził się na południu Brazylii, gdzie dorastał w kulturze picia mate. W latach 90’ wyjechał do Niemiec, gdzie zrobił karierę w wielkiej firmie kosmetycznej, po czym wyjechał w wielką podróż do Indii. Poznał tam swoją przyszłą żonę, Krithikę, dziennikarkę zaangażowaną w pracę z młodzieżą. Podróżowali wspólnie prawie 10 lat, podczas których przyszła na świat trójka ich dzieci.

Ceramiczna cuia pełna chimarrão z bombą ozdobioną motylemPrzez cały ten czas nie przestawali pić mate, a wręcz z ogromnym entuzjazmem opowiadali o tym napoju każdej zainteresowanej osobie. Prowadzili warsztaty i różnorodne projekty artystyczne związane z kulturą mate, uczyli ludzi z wielu krajów przygotowywania chimarrão. Jednym słowem, trudno było znaleźć większych entuzjastów, ale też koneserów i specjalistów od ostrokrzewu paragwajskiego, po tej stronie Atlantyku.
W końcu osiedli na stałe w Berlinie z postanowieniem przekucia swojej pasji w sposób na życie.

10 lat temu w tej części Europy mało kto wiedział o istnieniu Yerba Mate w klasycznej formie (naturalny napar z dużej ilości suszu, pity przez bombillę). Jednak, zwłaszcza wśród studentów, popularny był napój Club Mate. Jako jeden z pierwszych był oryginalną, bezalkoholową alternatywą dla piwa, a dzięki zawartości ekstraktu z yerby, mógł również konkurować z napojami energetycznymi.

W tym czasie Fabricio i Krithika wzbudzali powszechne zainteresowanie przechadzając się po mieście z cuiami pełnymi chimarrão i wielkimi termosami. Dzielili się napojem z napotkanymi osobami i zarażali je yerbowym entuzjazmem. Widząc pozytywne reakcje, zabrali się do pracy nad własnym biznesem.

Chcemy oferować yerby, które smakują najbardziej i są najzdrowsze

Fabricio przyrządza erva mate chimarrão w cui
Pierwszym krokiem było sprawdzenie, czy ich ekscentryczny pomysł na sprowadzenie brazylijskiej kultury picia mate do Europy ma szansę powodzenia. W Beuth University of Applied Sciences w Berlinie, przy niemałym zaangażowaniu zarówno studentów jak i wykładowców, przeprowadzono ankiety oraz badania laboratoryjne.

Oto niektóre spośród pytań, na które szukali odpowiedzi:
  • Czy klasycznie przyrządzana mate w ogóle znajdzie w Europie zwolenników?
  • Czy znając praktyczną formę i słodki smak napoju energetycznego w puszce/butelce opartego na Yerba Mate, studenci skuszą się na klasycznie zaparzoną mate w tykwie z bombillą?
  • Czy rytuał parzenia mate będzie przeszkodą czy wręcz przeciwnie?
  • Która odmiana mate najlepiej posmakuje respondentom?
  • Która yerba jest najzdrowsza?
W efekcie tych starań udało się potwierdzić kilka rzeczy, które nawiasem mówiąc, są oczywiste dla każdego Brazylijczyka.

Brazylijska chimarrão ma bardzo łagodny, słodki smak i nie posiada goryczki obecnej w odmianach z Paragwaju czy Argentyny. Dlatego najlepiej nadaje się do oswajania kolejnych osób ze smakiem czystej Yerba Mate.

Spośród wszystkich sposobów przetwarzania liści ostrokrzewu w susz mate, najwięcej składników odżywczych i prozdrowotnych zachowuje susz chimarrão. Dzieje się tak dlatego, że cały proces obróbki roślin odbywa się maksymalne szybko: wkrótce po zerwaniu opala się materiał, aby roślina się nie psuła i możliwie szybko się suszy oraz pakuje w szczelne opakowania próżniowe vacuu. Mate nie jest dodatkowo leżakowana po suszeniu (podczas leżakowania utleniają się witaminy i minerały). Jest to więc najzdrowsza mate spośród wszystkich znanych ówcześnie rodzajów yerby (bo obecnie mamy jeszcze bogatszą w witaminy i minerały Meta Mate Raw).

Kraftowe chimarrão marki Meta MateMimo, że napój w butelce dodaje energii i jest smaczny, wielu spośród badanych oświadczyło, że klasycznie zaparzona mate działa lepiej, a jej naturalny smak bez dodatku cukru, nie jest czymś, co przeszkadzałoby im w piciu naparu.

Jednak przygotowanie tradycyjnego chimarrão wymaga wprawy. Dużo pyłu utrudnia sprawę, dlatego najlepszym rozwiązaniem było stworzenie marki mate, która smakuje i działa jak chimarrão, jednak powinna być grubiej cięta i mało pylasta, jak brazylijski susz typu terere. Tak powstał pomysł na pierwszy produkt młodej marki: Meta Mate 23.

Firma Fabricia i Krithiki do Canto oficjalnie została ustanowiona w 2011 roku.

Chcemy oferować ludziom na całym świecie rzemieślnicze, najwyższej jakości produkty

Grubo cięty susz Meta MateYerba Mate, która eksportowana jest w kontenerach do USA, Europy i Azji, pochodzi z wielkich plantacji. Jej jakość oczywiście jest dobra i działanie odpowiednie, ale Fabricio i Krithika marzyli o czymś więcej. Fabricio, jako dziecko, poznał smak ręcznie produkowanej mate i dobrze wie, jak wiele różni się ona od tej produkowanej masowo.

Założyciele Meta Mate odnaleźli w Brazylii 2 rodziny: Gehm i Tolotti, które od pokoleń zajmują się produkcją mate na niewielką skalę, jaką są w stanie sami ręcznie wykonać. Ich dogłębna wiedza, doświadczenie, znajomość lasu, yerbowych drzew i praw Matki Natury są na wagę złota.
Produkowana przez nich mate stanowi zupełnie inną jakość na wielkim yerbowym rynku. I właśnie ta mate stała się podstawą flagowych produktów marki Meta Mate: Moonshine Gehm, Moonshine Tolotti, Moonshine Moida Grossa, Leafy Melody, Hybrid nr 1, Raw.

Zobacz, jakie są tajniki kraftowej produkcji Meta Mate i co sprawia, że jej smak i działanie są tak wyjątkowe i unikalne na ogólnoświatową skalę (kliknij).

Działamy zgodnie z zasadą Fair Trust, czyli uczciwość i zaufanie przede wszystkim

Powszechnie na świecie znany jest certyfikat Fair Trade. Jest to synonim sprawiedliwego handlu - gwarantuje, że każda z osób, która brała udział w produkcji rzeczy, którą kupujesz, otrzymała za to godną zapłatę. Certyfikat ten jest przyznawany firmom i przedsiębiorstwom na całym świecie. Jednak nie mogą go otrzymać autonomiczni rolnicy czy wytwórcy, którzy nie są zatrudnieni w żadnej firmie.

Certyfikat Fair TrustW tę lukę wchodzi certyfikat Fair Trust, który również potwierdza, że wytwórca otrzymał godziwe wynagrodzenie za swoją pracę. Przyznawany jest produktom nawet najmniejszych wytwórców, którzy nie posiadają firmy. W tym przypadku - autonomicznym rolnikom, rodzinom z Brazylii, które z pokolenia na pokolenie zajmują się produkcją mate na niewielką skalę.

Fair Trust, to nie tylko uczciwy handel, ale również transparentność finansowa. Składowe ostatecznej ceny podane są do publicznej wiadomości, aby było wiadomo, kto i ile otrzyma wynagrodzenia za swoją pracę. Konsument ma również pełną przejrzystość co do tego, skąd pochodzą produkty i w jaki sposób są przetwarzane.

Koncepcja Fair Trust, jest o wiele młodsza od Fair Trade i nie ma tak wielkiej skali, lecz jest w pełni legalna, poparta i zadoptowana przez większe platformy certyfikacyjne, takie jak niemiecka FairMondo.

Nie wszystkie produkty Meta Mate są oficjalnie certyfikowane, lecz każdy z nich, pod względem jakości i wpływu na środowisko, produkowany jest zgodnie z normami środowiskowymi oraz normami sprawiedliwego handlu. Podobnie jak kultura picia mate wiąże się z dzieleniem i przyjacielskim zjednoczeniem we wspólnym kręgu, tak firma Meta Mate odzwierciedla te wartości w przyjętym modelu biznesowym. Przejrzystość i uczciwe praktyki przede wszystkim.

Wolimy produkować mniej mate, za to z troską o środowisko naturalne

Zdecydowana większość produkowanej współcześnie Yerba Mate pochodzi z wielkich plantacji, z monokultury (uprawa roślin tego samego gatunku przez wiele kolejnych lat na tym samym polu). Prowadzi to do wyjałowienia gleby i obniżenie plonów, dlatego konieczne jest ciągłe, sztuczne nawożenie.

Fabricio do Cantio obejmuje drzewo mateMeta Mate stoi w przeciwieństwie to tego typu upraw. Rośliny pozyskiwane są z małych pól uprawianych naturalnie w dzikich lasach (Meta Mate 23 i 42) albo wręcz z dziko rosnących drzew Ilex Paraguariensis w tropikalnych lasach. Rośliny nie są nadmiernie eksploatowane, nie stresuje się ich obcinaniem kilka razy w roku. Z jednej rośliny zrywa się gałęzie raz na kilka lat.

Firma Meta Mate, od 2011 roku, prowadzi dodatkowo pilotażowy projekt sadzenia drzew ostrokrzewu paragwajskiego jako permakultury (samoregulujące się systemy rolnicze na wzór ekosystemów naturalnych) na wyjałowionym obecnie uprawą soi obszarze 3 hektarów ziemi. Celem jest przywrócenie pierwotnego stanu leśnego, poprzez stworzenie Ogrodu Leśnego Mate i przywrócenie różnorodności biologicznej na tym obszarze. Nasiona Mate zostały zebrane ze starannie wyselekcjonowanych drzew, w celu odtworzenia naturalnej bioróżnorodności.

"Pozwolimy wszystkim rodzimym gatunkom rosnąć razem. Chcemy przywrócić do lasu zagrożone obecnie wyginięciem drzewa Guabiroba i Pitangueira, których aromatyczne drewno było tradycyjnie wykorzystywane do suszenia mate."

Troska o środowisko widoczna jest na każdym etapie produkcji suszów Meta Mate. Kolejnym przykładem jest wykorzystywanie świetnego jakościowo drewna z lokalnie występujących odmian drzew do palenisk suszących kraftowe, dymione mate. Dla porównania, współczesny przemysł Yerba Mate opiera się na przemysłowo uprawianym eukaliptusie jako tanim źródle energii do suszenia mate. Dla Meta Mate jest to nie do przyjęcia, ponieważ eukaliptus uważany jest za roślinę bardzo szkodliwą dla tamtejszego środowiska i wyraźnie niszczy naturalne rolnictwo w południowej Brazylii.
"Naszym długofalowym celem jest pozostawienie przyszłym pokoleniom takiej teraźniejszości, w której człowiek i natura mogą istnieć w harmonii."


Meta Mate Bar, czyli zapraszamy do kwatery głównej w Berlinie

Założyciele marki Meta Mate z chimarrao w ręceFabricio i Krithika nadal kochają podróże i osobiście uczestniczą w brazylijskich zbiorach mate. Lecz na co dzień możecie ich spotkać w ich centrum dowodzenia Meta Mate Bar przy Strassburger Strasse w Berlinie (zobacz, jak tam dojechać w Mapach Google), gdzie podają gościom swoją wyjątkową mate. Możesz tam kupić również miody z dodatkiem yerby, yerbowe czekolady i naturalne kosmetyki na bazie naparu chimarrão. Z pełną cuią w ręce, możesz tu usiąść razem z gospodarzami przy jednym stole. Dowiesz się wtedy zapewnie o mate jeszcze wielu nowych rzeczy...

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

Naczynia z drewna algarrobo - właściwości, rodzaje i ciekawostki

21 lutego 2023
Uwielbiane w Argentynie, natomiast w Polsce wciąż stanowią nieodkryty skarb. Naczynka do Yerba Mate z drewna algarrobo są naturalne i niesamowicie praktyczne!
Yerba Mate na prezent dla zaawansowanego Yerbopijcy
20 października 2020
GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 90 zł, do 150 zł i bez limitu.
Święta coraz bliżej… Jakim podarunkiem sprawić radość bliskim, przyjaciołom, którzy piją mate? A może… samemu sobie? Sprawdź nasze niezawodne propozycje.
Yerba Mate na prezent dla początkującego
18 października 2020
GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 50 zł, do 150 zł i bez limitu.
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczny dylemat, co kupić bliskim na prezent. Yerba okazuje się być świetnym pomysłem. Jest turbo-zdrowa, oczyszcza i wzmacnia ciało, a nawet umysł. Zobacz nasz sprawdzone propozycje.
Yerba dla studentów i uczniów
24 września 2023
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
Dodatki do Yerba Mate: co można wrzucać do naczynka?
15 sierpnia 2021
Zastanawiasz się, jak urozmaicić codzienne picie yerby? Nie trzeba mieć półki z 50 rodzajami suszów, lecz dryg do radosnego eksperymentowania! W tym artykule, zapraszam do świata ziół, owoców, przypraw i… czego jeszcze? Sprawdź koniecznie!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski