Yerbowa recenzja: Amanda Premium

13 września 2018, w kategorii: recenzje

Mimo, że firmą obecnie zarządza już wnuczka Jana Szychowskiego - Victoria, to dalej firma jest dumna ze swoich polskich korzeni. Większość z Was zna pewnie czerwoną wersję Con Palo i niebieską Sin Palo. Te łagodne w smaku i działaniu yerby są świetną propozycją dla początkujących, ale później zwykle znikają z listy zakupów.

Nowa Amanda Premium

Ta yerba, nieco mniej znana w rodzinie produktów plantacji La Cachuera, ubrana w granatowe kartonowe opakowanie gości dziś w naszej dużej, pracowniczej tykwie. Po otwarciu pudełka widzimy susz zapakowany w srebrzystą papierową torebkę. To miły gest, zwykle bowiem znajdujemy w tym miejscu plastik.

Amanda Premium zasługuje na nazwę nie tylko wyglądem opakowania

Susz jest aromatyczny i grubo cięty. Duże kawałki listków i gałązek wypełniają opakowanie. Pyłu praktycznie nie ma. Argentyńscy plantatorzy mają w zwyczaju odstawiać yerbę do leżakowania nawet na dwa lata. Ma to na celu między innymi pozbawienie liści mate dymnego zapachu i smaku pozostałego po suszeniu.

Wrażenia z picia

Po zalaniu mate wodą, teoria znajduje potwierdzenie w praktyce. W smaku wyraźnie czuć goryczkę wywołaną obecnością tanin i przyjemny smak suszonych liści ostrokrzewu. Dymu jednak nie czujemy. Szybko zorientowaliśmy się, że niezbyt mocny smak jest nieco zwodniczy, gdy trzeba było zrobić przerwę na kilka pompek. Wciąż nie jest to jednak moc znana nam z marek z Paragwaju, czy Urugwaju.

Łagodny smak i dobrze wyważona moc

Amanda Premium na tle pozostałych yerb tej marki, wyróżnia się jeszcze jedną cechą. Otóż można ją zalewać znacznie więcej razy. Po siódmym zalaniu napar wciąż ma ten przyjemny, dość wyraźny smak. Jest to również yerba nadająca się świetnie do dużych naczynek, bo grubo cięty susz nie zatka bombilli, a pęczniejące pod wpływem wody listki oddadzą więcej esencji do naparu. Jednocześnie picie tego samego zasypania przez kilka godzin nie owocuje nieprzyjemnymi skutkami nadmiaru kofeiny we krwi.

Komu przypadnie do gustu ta mate?

Granatowa Amanda przypomina w smaku klasyczne argentyńskie marki, jak Playadito, PiporeRosamonte. Podobnie, jak inne marki yerba mate, można ją znaleźć w naszym sklepie. Zamów Amanda Premium 500g.

Ze względu na brak dymu jest to też dobry argument w dyskusji z osobami twierdzącymi, że yerba mate w smaku przypomina tytoniowy popiół.

Wojciech Skowron

Wojciech Skowron

Yerbowy kompan od zarania dziejów. Przepił z Ekipą Dobrego Ziela największe hektolitry yerby w historii; z 5 litrowego garnka również. Ciężko go spotkać bez yerby w ręce.

Proponujemy do dalszego czytania

Pajarito: recenzja marki, rodzaje i różnice w smakach

Pajarito: recenzja marki, rodzaje i różnice w smakach

29 kwietnia 2022
Jedna z najczęściej wybieranych marek Yerba Mate w Polsce. Paragwajska klasyka z wieloletnią tradycją. Czy znasz już pełen wachlarz smaków Pajarito? Wiesz czym się różni wersja Tradicional od Seleccion Especial? Wszystko wyjaśniamy w tym artykule.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]
06 lutego 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]
10 marca 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski