Yerba vs rak: koniec mitów!


termometr w yerba mate Po 25 latach yerba została oczyszczona z zarzutów. Okazało się, że wszystkiemu winna jest gorąca woda.

W latach 90-tych ubiegłego stulecia przeprowadzono naukowe badania nad przyczynami powstawania raka przełyku. Wtedy to zaklasyfikowano yerbę jako "możliwie rakotwórczą dla ludzi".
W maju 2016 roku odbyła się konferencją w ramach International Agency for Research on Cancer, na której zaprezentowano badania, mające na celu weryfikację wyników z 1991 roku.

Okazuje się, że picie yerby o temperaturze większej niż 65°C może zwiększać ryzyko zachorowalności na raka przełyku. To samo jednak tyczy się kawy, herbaty, czy innych cieplejszych napojów. Gorąca ciecz uszkadza komórki w przełyku, zwiększając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu.

Nie znaleziono żadnych dowodów na jakąkolwiek rakotwórczość samego naparu yerby. Co więcej, mate o odpowiedniej temperaturze hamuje rozwój nowotworu, dzięki zawartym w niej kwasie chlorogenowym.

To wszystko oznacza jedno. Słuszność ma stare, indiańskie przysłowie: NIE SPIESZ SIĘ DO YERBY! Im dłużej zaczekasz, tym napar będzie chłodniejszy. A jeżeli nadal nie czujesz się przekonany, wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednio długą bomblillę. Przecież jest ona między innymi właśnie po to, aby chłodzić napój.


___
Pełny raport International Agency for Research on Cancer




Podziel
się

Komentarze

Yerbista09 sierpnia 2017
Inna sprawa, że przy wrzodach, przewlekłych chorobach w układzie pokarmowym i tak nie powinno się pijać yerby, kawy itd.
PAT09 sierpnia 2017
@Burszuras osłabiony, schorowany organizm jest narażony na wchłanianie rakotwórczych czynników z wszelkiego pożywienia, a takowych w dzisiejszych artykułach spożywczych nie brakuje, yerba nie ma tutaj większego znaczenia.
Burszuras01 listopada 2016
@Kuba Nazywanie innych pajacami, ze względu na ich odmienne poglądy dyskredytuje Cię jako poważnego rozmówcę. To tak na przyszłość, jak już przejdzie Ci mentalność buca i przestaniesz na wszystkich tupać nóżką. Faktem jest, że yerba mate suszona dymem zawiera WWA. WWA powodują raka. Cała reszta zależy od wchłanialności tychże szkodliwych substancji przez nasz organizm. Picie yerby w niższej temperaturze oczywiście chroni nasze gardło przed wchłanianiem tych szkodliwych substancji, ale co z ludźmi którzy mają chorobę wrzodową żołądka? Hemoroidy jelita grubego, albo osłabioną wątrobę/pęcherz po przebytej chorobie, albo wczorajszym chlaniu? Jest masa czynników, które osłabiają odporność naszych flaków i ich komórek, a wtedy organizm jest narażony na wchłanianie rakotwórczych czynników.
KUBA04 lipca 2016
A te wszystkie pajace dalej będą mówiły że mate rakotwórcza. Nawet gdy porównamy Policyklyczne Węglowodory Armoatyczne yerby z kawą wychodzi że mate jest zdrowsza. Więc wszystkie napoje pijemy teraz poniżej 65stopni i się nie martwimy

Skomentuj

* Twój e-mail wygeneruje unikalny awatar i uwiarygodni komentarz. Nie będzie on wykorzystany w żaden inny sposób.


Pozostałe artykuły:


Mini pączki z Yerba Mate

Mini pączki z Yerba Mate

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości! Ciekawy?

Podoba Ci się nasz blog?

Zapisz się i śledź nowe wpisy