Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości!
Przygotuj składniki
Ciasto:- 1 garść yerba mate (najlepiej tostady)
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki tortowej
- 1 torebka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżki rumu lub spirytusu
- 1,5 litra oleju rzepakowego
Na posypkę:- 1 łyżka ulubionej yerba mate
- 3-4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania
Zagrzać szklankę mleka; do sitka włożyć sporą garść yerby (najlepiej tostady) i zalać przygotowanym mlekiem. Kiedy przestanie być gorące, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu (np. piekarniku nagrzanym do 30 stopni) na 20-30 minut.
Jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do miski przesiać mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli, dodać zaczyn drożdżowy oraz ubitą masę z jajek i cukru. Porządnie wyrobić ciasto, a kiedy będzie już ładnie odchodzić, należy dodać rum i masło. Następnie należy przykryć ciasto np. ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Uwaga! Ważne żeby miska była duża, bo ciasto sporo urośnie!
Po dwóch godzinach wyciągnąć ciasto i pozagniatać chwilę na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wyciąć kółka i uformować z nich kulki.
Rozgrzać olej, smażyć po kilka sztuk naraz, pilnując temperatury oleju ok. 180 stopni. Wyciągnąć pączki na ręcznik papierowy. Kiedy ostygną przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem zmielonym (w młynku do kawy, moździerzu lub po prostu rozgniecionym wałkiem do ciasta) z łyżką ulubionej yerba mate. Jeżeli użyjesz yerby con palo - miazgę najpierw należy przesiać przez sitko.
Smacznego!
Komentarze
Brak komentarzy