Mate Cocido Quemado - yerba z żarzącym się węglem

Mate Cocido Quemado ze zjawiskowym płomieniemParagwajski kuchmistrz praży na patelni susz Yerba Mate zmieszany z cukrem. Dorzuca tu rozżarzone węgielki, wyciągnięte prosto z pieca. Miesza, praży dalej. Jak następnie zamierza to przyrządzić? Poznaj jeden z najbardziej oryginalnych sposobów przyrządzania mate!

Lokalny specjał z Paragwaju i północnej Argentyny


Przygotowywanie mate cocido quemado w Ameryce PołudnioweWyobraź sobie, że fundujesz sobie wycieczkę do Paragwaju. Uznajmy, że nie szukasz mainstream’owych wakacji w hotelu all inclusive, lecz wolisz z bliska poznać miejscową kulturę, życie lokalnych mieszkańców i krajobrazy.
Wysiadasz z samolotu i od razu wskakujesz w kolorową, wakacyjną koszulę z krótkim rękawem, a zimową kurtkę, szalik i czapkę chowasz na spód walizki. W kwietniu Paragwaj przeżywa początek jesieni, która miło wita nas temperaturą 20-28 stopni celsjusza.

Szybko poznajesz nowe osoby, które chętnie Cię goszczą i częstują Yerba Mate. Budzisz się w domu poznanych wczorajszego wieczoru przyjaciół, schodzisz na śniadanie i obserwujesz smażone na patelni "danie". Gospodarz praży yerbowy susz zmieszany z cukrem. Myślisz: "Dziwna sprawa, ale zawsze warto spróbować". Po chwili kuchmistrz wyciąga kilka rozżarzonych węgielków ze staromodnej kuchenki, wrzuca je prosto na kleisty od cukru susz i obtacza. Pojawia się wątpliwość: "Czy to na pewno ma zostać spożyte? Czy to jakiś dziwny rytuał…"

Ekscesów nie koniec. Gospodarz wrzuca mieszankę wraz z węgielkami do gotującej się w garnku wody, chwile miesza, przecedza do szklanek przez sitko i podaje każdemu na stół. Obok na talerzach czekają już smakowite alfajoresy i chlebek z tapioki. Ale pamiętasz, masz przed sobą szklankę z rozpuszczonym węglem drzewnym. Co teraz zrobisz? Wypijasz z ciekawości napar czy jednak odmówisz ryzykując, że sprawisz gospodarzowi przykrość? Daj znać w komentarzach ;)

Yerba z węglem - historia prawdziwa!


To nie są wyimaginowane realia. Jeśli kiedyś wybierzesz się do Paragwaju to prawdopodobnie przeżyjesz podobny scenariusz. Ten dziwny dla nas yerbowy specjał prażony na patelni to Mate Cocido Quemado, zwane też Mate Cocido Negro.

Quemado z języka hiszpańskiego oznacza "palony".
Negro z języka hiszpańskiego oznacza "czarny".
Taka forma picia mate, poza Paragwajem, popularna jest 
Palenisko w tle przygotowywanej mate cocido quemadorównież w północnej części Argentyny, zwłaszcza w prowincji Misiones. W temacie doznań smakowych, z pewnością ta receptura wpasowuje się w gust południowo-amerykański, który bazuje na słodyczach i grillowanym lub smażonym czerwonym mięsie. 

Paragwajczycy nie chwalą się za bardzo, skąd ta tradycja pochodzi. Możliwe, że sami już nie znają historii powstania mate cocido quemado, tylko powtarzają przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis. Wiadomo tylko, że jest to bardzo stary sposób przyrządzania mate; możliwe, że nawet wymyślony przez Indian Guarani. W tym wszystkim jednak najważniejsze są emocje i relacje, które stanowią podstawę yerbowego rytuału.

"Jedną z dawnych tradycji, jaką kultywujemy od zawsze, jest wstawanie bardzo wcześnie rano, żeby napić się cocido quemado, którą przygotowują nasi dziadkowie. Można stwierdzić, że ten napój jest najczęściej spożywany przez rodowitych Paragwajczyków, już jako zwyczaj siadania z wszystkimi domownikami przy stole ze stalowym kubkiem w dłoniach i w towarzystwie ciasteczek przegryzanych między rozmowami - to nigdy nie wyjdzie z mody"

Tak współcześnie opisuje tradycje mate cocido quemado autor artykułu na stronie abc.com.py.

Wspomniana tradycja porannego picia cocido quemado uczy, że warto wstać wcześniej, żeby posiedzieć i porozmawiać z rodziną przy wyjątkowym, szalonym napoju. Jak to na Yerba Mate przystało, najważniejsze są relacje. 

Jak przygotować Mate Cocido Quemado? 


Gotowa mate cocido quemado w szklance
Sposobów jest wiele, jednak wszystkie polegają na podobnych założeniach. Poniżej prezentujemy ten najbardziej tradycyjny. 

Potrzebne będą 4 składniki: 

  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe dowolnego klasycznego suszu Yerba Mate
  • 1 litr wody
  • rozżarzony kawałek węgla drzewnego lub ogarek z ogniska

Najpierw na talerz lub patelnię wsyp yerbę, a na to cukier. Na powstałą górkę daj rozżarzony węgielek i zasyp go leżącym dookoła suszem z cukrem tak, żeby całość mogła się ogrzać ciepłem ogarka. Gdy już całość się podgrzeje, a cukier nabierze palonego aromatu, należy wrzucić wszystko (razem z węgielkiem!) do garnka z wodą i zagotować. Gdy całość zacznie się delikatnie gotować, należy zdjąć garnek z palnika i przefiltrować napar przez sitko prosto do szklanek bądź kubków. Gotowe!

Ważne! Należy użyć węgla drzewnego, nie brykietu - brykiet zawiera domieszkę substancji chemicznych. 


Proces przygotowania mate cocido quemado z węgielkiem

DLA AMATORÓW WĘDZONEGO SMAKU

Jeśli wędzonka niszowych yerb suszonych metodą barbacua to dla Ciebie za mało wytrawny smak - polecamy osłodzić sobie życie taką słodko-wytrawną yerbą z palonym węgielkiem ;)

DLA SCEPTYKÓW WSZELKIEGO WĘDZENIA I DYMU

Jeśli zastanawiasz się, czy picie yerby suszonej dymem (podobne jak polskie, swojskie wędliny) na pewno nie szkodzi człowiekowi, to warto spojrzeć na Paragwajczyków, którzy często pijają wywar z yerby suszonej dymem z dodatkiem palonego węgla i cieszą się dobrym zdrowiem ;)

Sami już też przetestowaliśmy przepis na cocido quemado i zdecydowanie polecamy!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Źródła fotografii: 

Fot.1, Fernando Romero, ABC Digital, paragwajski portal informacyjny.
Fot.2, ze strony: www.tripadvisor.in
Fot.3, Ekipa Dobrego Ziela ;) 
Fot.4, ze strony @Rohayhu Paraguay, na portalu: www.facebook.com.
Fot.5, Ekipa Dobrego Ziela.


Podziel
się

Komentarze

Brak komentarzy

Skomentuj

* Twój e-mail wygeneruje unikalny awatar i uwiarygodni komentarz. Nie będzie on wykorzystany w żaden inny sposób.


Pozostałe artykuły:


Co z yerbą po dacie ważności?

Co z yerbą po dacie ważności?

Przechowując w domu wiele rodzajów Yerba Mate na raz istnieje ryzyko, że którejś paczki nie zużyjemy przed końcem daty przydatności wydrukowanej na opakowaniu. Co w takim przypadku zrobić? Czy można bezpiecznie pić przeterminowany susz czy wyrzucić go lepiej do kosza?
Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá - tradycja o krok od zapomnienia

Barbacuá to jedna z metod secado, czyli suszenia ostrokrzewu. Jest to kolejny, po sapeco (krótki, bezpośredni kontakt z ogniem), etap produkcji Yerba Mate. Susz następnie trafia do budynku, w którym zostaje rozłożony i wyeksponowany na ciepło doprowadzone z pieca, w którym palone jest drewno. Taki rodzaj suszenia w gorącym, drzewnym dymie to właśnie barbacuá.
Jaką yerbę wybrać na początek?

Jaką yerbę wybrać na początek?

Każdy, kto postanawia spróbować yerby, staje przed tym dylematem. Produktów do wyboru są setki, a opinie na ich temat - niejednoznaczne. Jak odnaleźć się w tym natłoku informacji? Przygotowaliśmy przejrzyste zestawienie, które pomoże Ci ocenić, jaki wybór będzie najlepszy pod Twoje gusta.
Yerba Mate na prezent dla początkującego

Yerba Mate na prezent dla początkującego

GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 60 zł, do 100 zł i bez limitu.
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczny dylemat, co kupić bliskim na prezent. Yerba okazuje się być świetnym pomysłem. Jest turbo-zdrowa, oczyszcza i wzmacnia ciało, a nawet umysł. Zobacz nasz sprawdzone propozycje.
Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Dzięki wielu pozytywnym aspektom Yerba Mate nieustannie zyskuje na popularności. Szanowne Grono Mateistów posiada w swoich szeregach niejedno znane w kraju nazwisko, a nawet rozpoznawane na całym świecie sławy, gwiazdy wielkiego ekranu, sportu czy muzyki. Zobaczcie sami!

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Parzenie yerby w naturalnej tykwie posiada bez wątpienia kultowy klimat. Jednak wstępne przygotowanie, zalecenia dotyczące użytkowania czy konserwacja tego naczynka od zawsze budziło wiele pytań, jak również kontrowersji. Dlatego przygotowaliśmy wpis, w którym zebraliśmy wszystkie potrzebne Mateistom informacje. A na deser: plusy i minusy używania tykwy do Yerba Mate.
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Poleo to nie jest mięta polej!

Poleo to nie jest mięta polej!

W polskim internecie możemy kupić wiele mieszanek yerby z miętą polej, która de facto jest potencjalnie trującym zielem. Dlaczego więc zostały one dopuszczone do sprzedaży? Bo wcale nie ma tam tej mięty, lecz inne ziele. Mylą się nawet sami producenci Yerba Mate, podając błędne angielskie tłumaczenie składu. Przed wprowadzeniem do sklepu nowej marki z kontrowersyjnym składem, zbadaliśmy dogłębnie temat.
Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Poszukując naturalnego pobudzenia i wsparcia koncentracji w ciągu dnia, masz do wyboru dwa powszechnie na świecie lubiane i bogate w kofeinę napoje: kawa oraz yerba. Aby ułatwić Ci wybór, porównujemy korzyści płynące z obu opcji oraz praktyczne aspekty ich regularnego spożywania.  

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Yerba Mate, czyli napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) ma mnóstwo pozytywnych aspektów. Podobno odchudza... Tak, to prawda! A w tym wpisie dowiesz się, jak to wygląda z bardziej naukowego punktu widzenia.
4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

Największy kraj Ameryki Południowej słynie głównie z produkcji i masowego spożywania Chimarrão. Ale zawdzięczamy mu również inne, popularne u nas typy mate: Terere, TIPO PU1 i eksportową "Zieloną" Mate. Wiesz czym się różnią? Umiesz je rozpoznać? W artykule wyjaśniamy dokładnie różnice.
Tulsi, czyli indyjskie Dobre Ziele

Tulsi, czyli indyjskie Dobre Ziele

Wszyscy wiemy, że Yerba Mate to dobre ziele z Ameryki Południowej. A jak to jest w Indiach? Poznajcie Tulsi, zwaną też żoną Wisznu, albo bazylią azjatycką - roślinę o wyjątkowym smaku i szeregu właściwości zdrowotnych.
Mini pączki z Yerba Mate

Mini pączki z Yerba Mate

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości! Ciekawy?
Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Co zrobić, jeśli w Twoim domu pojawi się malutkie dziecko, które z zaciekawieniem wyciąga rączki do Twojego napoju mocy? Lub, co zrobić, gdy Twoje nastoletnie dziecko samo zamówiło na internecie pełną paczkę dobrego ziela? Czy yerba to bezpieczny napój dla całej rodziny?
7 przykazań mateisty

7 przykazań mateisty

Internet przepełniony jest różnymi informacjami o yerba mate. Jedne są sensowne, a inne, no cóż, nieco mniej. Ale jest kilka najważniejszych rzeczy, o których warto pamiętać popijając "zielone złoto Indian Guarani".

Podoba Ci się nasz blog?

Zapisz się i śledź nowe wpisy