Gaucha da Serra - wirtualna podróż do krainy chimarrão


Zapraszamy Cię na wirtualną wycieczkę do prawdziwego miejsca z wielkim sercem do mate. Tam, w małym rodzinnym przedsiębiorstwie powstaje jedna z najlepszych jakościowo chimarrão.


Wyobraźmy sobie podróż do Brazylii. Lądujemy na preferowanym lotnisku. W naszej historii może to być miasto Brasilia. Wychodzimy z samolotu i tropikalne słońce zabiera się za rumienienie naszej skóry.

Wyobraźmy sobie teraz podróż 1858 km na południe. Według map Google hipotetyczny rowerzysta jest w stanie pokonać tą odległość w 108 godzin. Jednak, aby przejechać przez 6 stanów w warunkach podobnych, jak te panujące w saunie trzeba od czasu do czasu odpocząć. Nie wspominając już o tym, że niebezpiecznie jest jechać na rowerze pijąc yerbę.

Dlatego wsiadamy do wypożyczonego samochodu i zakładając, że mamy zmiennika za kółkiem, po niecałych 30 godzinach spędzonych w malutkiej, czterodrzwiowej saunie znajdujemy się w Ilópolis należącym do stanu Rio Grande do Sul. Nazwa miasta pochodzi od łacińskiego ilex (paraguariensis oczywiście, choć rośnie w Brazylii) oraz greckiego polis, czyli miasto. Czy można lepiej zilustrować, co jest podstawą gospodarki w okolicy?

Miasto erva mate

Trzech gauchos pijących chimarraoTak, Ilópolis należy do głównych producentów erva mate w Brazylii. Jednak ponieważ słowa erva czy yerba kojarzą się z trudnymi i wciąż pamiętanymi czasami kolonizacji, miejscowi wolą określenia mate albo po prostu chimarrão.

Susz chimarrão mocno różni się od mate z Argentyny czy Paragwaju. Jest drobno zmielony i intensywnie zielony, o charakterystycznym, lekko trawiastym aromacie i pozbawionym goryczki smaku. Możemy tam znaleźć też gałązki dobrze widoczne wśród zielonego pyłu. 

Przygotowanie chimarrão musi się też różnić od parzenia innych mate. Jednak wbrew obiegowej opinii, nie jest aż takie trudne, a raz przygotowana porcja może być zalewana i popijana przez cały dzień i bardzo długo utrzymuje swój smak i działanie.

Z Ilópolis wyruszamy dalej lokalną drogą na północny zachód. Po przebyciu 12 kilometrów asfaltu kluczącego pośród pól i zarośli trafiamy do Arvorezinha. To miejscowość, której nazwa pochodzi od portugalskiego árvore, czyli drzewo. Od XIX wieku, kiedy ludność pochodzenia europejskiego wprowadziła się ostatecznie na te tereny, życie kręci się tu wokół uprawy, zbioru, suszenia, mielenia i konfekcjonowania erva mate.

W czym tkwi sekret wytwarzania dobrej mate?

Starszy pan z Brazylii z yerbą chimarraoWłaśnie w Arvorezinha działa Ervateira Gaucha da Serra, będąca niewielkim rodzinnym przedsiębiorstwem prowadzonym przez Aline i Jonas Dall Agnoll. Tutaj powstaje chimarrão o tej samej nazwie, co plantacja. Uprawa ostrokrzewu odbywa się tu od wielu lat i jest wspierana przez ruch na rzecz zachowania tradycji Gaucho.

Gaucha da Serra w dużej mierze zawdzięcza swą wyjątkowość bardzo starannemu procesowi sapeco. Polega on na krótkim, lecz intensywnym opalaniu świeżo ściętych gałęzi ostrokrzewu w ogniu. Jest to naturalny sposób konserwacji mający na celu zatrzymanie procesów fermentacyjnych w zielonych listkach mate.

W tym małym przedsiębiorstwie sapeco wykonuje się za pomocą tradycyjnych maszyn, w dużej mierze obsługiwanych ręcznie. Pracownicy mają całkowitą kontrolę nad końcowym efektem opalania liści, dzięki czemu są one zakonserwowane możliwie najdokładniej.
Co to daje? Im staranniej wykonane sapeco, tym więcej korzystnych właściwości zachowuje susz.

Plantatorzy Gaucha da Serra dokładają do efektów swej pracy jeszcze jeden, najistotniejszy czynnik: serce. To nie jest firma zarządzana przez ludzi w garniturach z klimatyzowanego biura. Pasja i miłość przy wykonywaniu swojej pracy jest tym, co nadaje jej ostateczny kształt i pomaga odróżnić rzeczy dobre od przeciętnych.

Smak chimarrão Gaucha da Serra

Susz tej mate ma barwę jasnozielonej, wiosennej trawy. Smak, swoją świeżością i roślinnymi akcentami również przywodzi na myśl skojarzenia bardziej z kwitnącą łąką, niż brazylijskim buszem.

Kolorem przypomina świeżo skoszoną trawę, pachnie jak czas wolny, smakuje jak wakacje - lekka, trawiasta, z wyjątkowym posmakiem, którego każdy powinien spróbować.
- Patrycja Nowak, koneserka brazylijskich mate

Pośród wielu gatunków chimarrão, które mieliśmy przyjemność próbować, Gaucha da Serra należy do tych, które zachwyciły nas najbardziej. Nic dziwnego, że nasi przyjaciele z Meta Mate jako pierwsi zwrócili uwagę na tą markę i z szacunkiem określają Gaucha da Serra jako przedsiębiorstwo, w którym jakość mate stawia się na pierwszym miejscu: godny naśladowania przykład wśród małych i średnich producentów erva mate w całej Brazylii.

Ta marka gości na półkach Dobrego Ziela nie tylko dlatego, że lubimy ją pić, ale przede wszystkim dlatego, że lubimy się nią dzielić.


PS. Jeśli po przeczytaniu tego artykułu masz ochotę na własne oczy zobaczyć opisaną przez nas krainę, skorzystaj z tego linku: //bit.ly/Ervateira-Gaucha-da-Serra (satelita z Google Maps). 


_ _ _ _ _ 
Zdjęcia 1-3. pochodzą z oryginalnej strony Gaucha da Serra: www.ervamategauchadaserra.com.br 


Podziel
się

Komentarze

Brak komentarzy

Skomentuj

* Twój e-mail wygeneruje unikalny awatar i uwiarygodni komentarz. Nie będzie on wykorzystany w żaden inny sposób.


Pozostałe artykuły:


Yerba Mate na prezent dla początkującego

Yerba Mate na prezent dla początkującego

GOTOWE POMYSŁY w cenach: do 60 zł, do 100 zł i bez limitu.
Okres świąteczny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coroczny dylemat, co kupić bliskim na prezent. Yerba okazuje się być świetnym pomysłem. Jest turbo-zdrowa, oczyszcza i wzmacnia ciało, a nawet umysł. Zobacz nasz sprawdzone propozycje.
Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Celebryci przyłapani z tykwą w dłoni

Dzięki wielu pozytywnym aspektom Yerba Mate nieustannie zyskuje na popularności. Szanowne Grono Mateistów posiada w swoich szeregach niejedno znane w kraju nazwisko, a nawet rozpoznawane na całym świecie sławy, gwiazdy wielkiego ekranu, sportu czy muzyki. Zobaczcie sami!

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Tykwa do Yerba Mate - przewodnik dla dociekliwych

Parzenie yerby w naturalnej tykwie posiada bez wątpienia kultowy klimat. Jednak wstępne przygotowanie, zalecenia dotyczące użytkowania czy konserwacja tego naczynka od zawsze budziło wiele pytań, jak również kontrowersji. Dlatego przygotowaliśmy wpis, w którym zebraliśmy wszystkie potrzebne Mateistom informacje. A na deser: plusy i minusy używania tykwy do Yerba Mate.
Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Siorbowe ciasto z chimarrão i białą czekoladą

Każdy zaprawiony Siorbacz cieszy się z wszelkiego kontaktu z ulubionym zielem. Najwięcej kulinarnych fantazji z yerbą nasuwa brazylijska chimarrão z uwagi na swoją konsystencję przypominającą mąkę. Czyż nie cudownie zaprosić znajomych, zaproponować siorbanie w kręgu mate, a na dodatek poczęstować przepysznym ciastem z dodatkiem chimy?
Poleo to nie jest mięta polej!

Poleo to nie jest mięta polej!

W polskim internecie możemy kupić wiele mieszanek yerby z miętą polej, która de facto jest potencjalnie trującym zielem. Dlaczego więc zostały one dopuszczone do sprzedaży? Bo wcale nie ma tam tej mięty, lecz inne ziele. Mylą się nawet sami producenci Yerba Mate, podając błędne angielskie tłumaczenie składu. Przed wprowadzeniem do sklepu nowej marki z kontrowersyjnym składem, zbadaliśmy dogłębnie temat.
Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Kawa czy Yerba Mate — co wybrać?

Poszukując naturalnego pobudzenia i wsparcia koncentracji w ciągu dnia, masz do wyboru dwa powszechnie na świecie lubiane i bogate w kofeinę napoje: kawa oraz yerba. Aby ułatwić Ci wybór, porównujemy korzyści płynące z obu opcji oraz praktyczne aspekty ich regularnego spożywania.  

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Czy Yerba Mate wspomaga odchudzanie?

Yerba Mate, czyli napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) ma mnóstwo pozytywnych aspektów. Podobno odchudza... Tak, to prawda! A w tym wpisie dowiesz się, jak to wygląda z bardziej naukowego punktu widzenia.
4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

Największy kraj Ameryki Południowej słynie głównie z produkcji i masowego spożywania Chimarrão. Ale zawdzięczamy mu również inne, popularne u nas typy mate: Terere, TIPO PU1 i eksportową "Zieloną" Mate. Wiesz czym się różnią? Umiesz je rozpoznać? W artykule wyjaśniamy dokładnie różnice.
Mini pączki z Yerba Mate

Mini pączki z Yerba Mate

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości! Ciekawy?
Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Co zrobić, jeśli w Twoim domu pojawi się malutkie dziecko, które z zaciekawieniem wyciąga rączki do Twojego napoju mocy? Lub, co zrobić, gdy Twoje nastoletnie dziecko samo zamówiło na internecie pełną paczkę dobrego ziela? Czy yerba to bezpieczny napój dla całej rodziny?
7 przykazań mateisty

7 przykazań mateisty

Internet przepełniony jest różnymi informacjami o yerba mate. Jedne są sensowne, a inne, no cóż, nieco mniej. Ale jest kilka najważniejszych rzeczy, o których warto pamiętać popijając "zielone złoto indian Guarani".

Podoba Ci się nasz blog?

Zapisz się i śledź nowe wpisy