7 przykazań mateisty


Mateista1. NIGDY nie zalewaj yerby wrzątkiem
Wrzątek, a w zasadzie woda powyżej 80-85st C parzy yerbę tak jak naszą skórę. Nie dość, że smak takiej mate będzie nie do strawienia, to na dodatek straci ona wiele cennych właściwości.

2. Nie mieszaj bombillą naparu.
Raz zatknięta o dno naczynia bombilla powinna już zostać w swojej pozycji. Jeśli będziesz mieszał rurką, struktura suszu zostanie zaburzona i uwolnione drobinki pyłu mogą łatwo przytkać rurkę. OK, jeśli i tak rurka Ci się przytyka podczas picia, można delikatnie nią pomanewrować, np. lekko podważając susz. Może pomóc;)

3. Syp tyle suszu, ile chcesz.
Nie musisz zawsze wypełniać naczynka aż do 3/4 objętości yerbą, jak sugeruje wiele źródeł internetowych. Można tak zrobić, ale nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie. Jeśli wolisz mieć więcej naparu naraz lub preferujesz łagodniejszy smak, możesz spokojnie zasypać połowę, albo i mniej naczynia. Pamiętaj jedynie, że im mniej suszu, tym łatwiej zapchać rurkę, a smak szybciej się wypłukuje.

4. Dziel się yerbą, ale z rozmysłem.
Nie częstuj nowicjusza pierwszą "zalewką" z wielkiej tykwy wypełnionej np. Pajarito... Zamiast przekonać go do tego wspaniałego naparu, może już zawsze patrzeć ze skrzywioną miną, gdy siorbiesz yerbkę. Kolejne zalania są coraz łagodniejsze - pamiętaj;)

5. Nie wstydź się "siorbania".
Yerbę pije się przez rurkę, nie można więc uniknąć specyficznego, bulgoczącego siorbania, zapijając napar do końca. Spokojnie - zasiorb sobie, przy yerbie to normalna rzecz. A jeśli to ktoś poczęstował Cię mate, będzie to dla niego dobry sygnał: "Hej, skończyłem, możesz wziąć naczynko i napełnić ponownie".

6. Nie śpiesz się do yerby.
Po kolejnych zalaniach daj listkom chwilę czasu na wypuszczenie cennych soków. Szczególnie przy pierwszej zalewce, którą według legend, wypija św. Tomasz. Tak naprawdę to po prostu susz wchłania pierwszą porcję wody, ale dzięki tej legendzie nigdy nie będziesz yerbki pił "do lustra", zawsze będzie z Tobą nierozłączny kompan. A przy okazji, dzięki temu napar będzie lepiej się filtrował.

7. Pamiętaj - o gustach się nie dyskutuje.
To, że komuś jakaś yerba nie spasował, to nie znaczy, że dla Ciebie też będzie niedobra. I vice versa - Twoja ulubiona marka dla kogoś innego może być nie do przyjęcia. Warto próbować różnych yerb i szukać swojego smaku.

Podziel
się

Komentarze

Voitekbob 16 stycznia 2017
Prosze nie wykreślać punktu 5.
serio16 grudnia 2016
Proszę o wykreślenie pkt. 5, bo to na prawdę wku&^*a.
Pascal07 listopada 2016
Przyda się początkującym
Galford29 czerwca 2016
No i pięknie :)

Skomentuj

* Twój e-mail wygeneruje unikalny awatar i uwiarygodni komentarz. Nie będzie on wykorzystany w żaden inny sposób.


Pozostałe artykuły:


4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

4 rodzaje Yerba Mate z Brazylii

Największy kraj Ameryki Południowej słynie głównie z produkcji i masowego spożywania Chimarrão. Ale zawdzięczamy mu również inne, popularne u nas typy mate: Terere, TIPO PU1 i eksportową "Zieloną" Mate. Wiesz czym się różnią? Umiesz je rozpoznać? W artykule wyjaśniamy dokładnie różnice.
Tulsi, czyli indyjskie Dobre Ziele

Tulsi, czyli indyjskie Dobre Ziele

Wszyscy wiemy, że Yerba Mate to dobre ziele z Ameryki Południowej. A jak to jest w Indiach? Poznajcie Tulsi, zwaną też żoną Wisznu, albo bazylią azjatycką - roślinę o wyjątkowym smaku i szeregu właściwości zdrowotnych.
Mini pączki z Yerba Mate

Mini pączki z Yerba Mate

Z okazji święta, które uwielbiamy - Tłusty Czwartek, przygotowaliśmy dla Was przepis na Yerbowe Pączki. Bo yerby nigdy dość! Nawet w największe święto słodkości! Ciekawy?
Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Czy dzieci i nastolatki mogą pić Yerba Mate?

Co zrobić, jeśli w Twoim domu pojawi się malutkie dziecko, które z zaciekawieniem wyciąga rączki do Twojego napoju mocy? Lub, co zrobić, gdy Twoje nastoletnie dziecko samo zamówiło na internecie pełną paczkę dobrego ziela? Czy yerba to bezpieczny napój dla całej rodziny?

Podoba Ci się nasz blog?

Zapisz się i śledź nowe wpisy