7 przykazań mateisty

13 lipca 2015, w kategorii: dla początkujących, dobre ziele, porady

Mateista

1. NIGDY nie zalewaj yerby wrzątkiem


Wrzątek, a w zasadzie woda powyżej 80 st. C parzy yerbę tak jak naszą skórę. Nie dość, że smak takiej mate będzie nie do strawienia, to na dodatek straci ona wiele cennych właściwości.



2. Nie mieszaj bombillą naparu.


Raz zatknięta o dno naczynia bombilla powinna już zostać w swojej pozycji. Jeśli będziesz mieszał rurką, struktura suszu zostanie zaburzona i uwolnione drobinki pyłu mogą łatwo przytkać rurkę. OK, jeśli i tak rurka Ci się przytyka podczas picia, można delikatnie nią pomanewrować, np. lekko podważając susz. Może pomóc ;)

Wyjątkiem od zasady jest brazylijski susz chimarrão, w której manewrowanie suszem między zalaniami jest wskazane. Ważne, żeby robić to po wysiorbaniu do końca danego zalania.



3. Syp tyle suszu, ile chcesz.


Nie musisz zawsze wypełniać naczynka aż do 3/4 objętości yerbą, jak sugeruje wiele źródeł internetowych. Można tak zrobić, ale nie dla każdego będzie to idealne rozwiązanie. Jeśli wolisz mieć więcej naparu naraz lub preferujesz łagodniejszy smak, możesz spokojnie zasypać połowę, albo i mniej naczynia. Pamiętaj jedynie, że im mniej suszu, tym łatwiej zapchać rurkę, a smak szybciej się wypłukuje.

Rozwiązaniem na delikatniejszą yerbę, ale z zasypanym naczynkiem do 3/4 objętości, będzie zaopatrzenie się w wystarczająco malutkie naczynko: 150-200 ml.



4. Dziel się yerbą, ale z rozmysłem.


Nie częstuj nowicjusza pierwszą "zalewką" z wielkiej tykwy wypełnionej np. Pajarito... Zamiast przekonać go do tego wspaniałego naparu, może już zawsze patrzeć ze skrzywioną miną, gdy siorbiesz yerbkę. Kolejne zalania są coraz łagodniejsze - pamiętaj ;)



5. Nie wstydź się "siorbania".


Yerbę pije się przez rurkę, nie można więc uniknąć specyficznego, bulgoczącego siorbania, zapijając napar do końca. Spokojnie - zasiorb sobie, przy yerbie to normalna rzecz. A jeśli to ktoś poczęstował Cię mate, będzie to dla niego dobry sygnał: "Hej, skończyłem, możesz wziąć naczynko i napełnić ponownie".



6. Nie śpiesz się do yerby.


Po pierwszym zalaniu daj listkom chwilę czasu na wypuszczenie cennych soków. Pierwsze zalanie, według legend, wypija św. Tomasz. Tak naprawdę to po prostu susz wchłania pierwszą porcję wody, ale dzięki tej legendzie nigdy nie będziesz yerbki pił "do lustra", zawsze będzie z Tobą nierozłączny kompan. A przy okazji, dzięki temu napar będzie lepiej się filtrował.



7. Pamiętaj - o gustach się nie dyskutuje.


To, że komuś jakaś yerba nie spasowała, to nie znaczy, że dla Ciebie też będzie niedobra. I vice versa - Twoja ulubiona marka dla kogoś innego może być nie do przyjęcia. Warto próbować różnych yerb i szukać swojego smaku.

Paweł Piwowar

Paweł Piwowar

Aktywnie pije yerbę ponad 15 lat. Badał ją laboratoryjnie na studiach, opowiadał o niej światu, aż w końcu postanowił zostać najlepszym dilerem Yerba Mate w Polsce. Czy mu się udało, to już nie nam oceniać. Uwielbia cały dzień sączyć brazylijskie chimarrão lub klasyczne susze przyrządzone w małych naczynkach.

Proponujemy do dalszego czytania

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]

10 kwietnia 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Yerba dla studentów i uczniów

Yerba dla studentów i uczniów

24 października 2023
Czasem przyrządzenie yerby poza domem może stwarzać pozorne problemy, o których warto więcej powiedzieć. Jak pić yerbę w szkole czy na uczelni, gdzie jej działanie jest szczególnie przydatne?
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
10 rzeczy, które chciałbyś wiedzieć o tereré
26 maja 2018
Czy tereré pobudza tak samo jak gorąca yerba? Rozwiewamy najczęściej spotykane wątpliwości na temat mate na zimno. [FAQ]
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Argentyna: Asado, czyli grillowanie przy yerbie
18 kwietnia 2021
Na początku byli Gauchos i krowy... Czyli dlaczego grill i yerba są symbolami Argentyny oraz dlaczego są dla siebie stworzone? Ciekawe, że dwa największe argentyńskie rytuały łączą przyjacielskie relacje. O yerbie już dużo napisaliśmy; teraz pora na wielkie, argentyńskie grillowanie!
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski