Argentyna: Asado, czyli grillowanie przy yerbie

18 maja 2021, w kategorii: Argentyna, ciekawostki
Argentyńskie aasado - czyli wielkie grillowanie

Na początku byli Gauchos i krowy... Czyli dlaczego grill i yerba są symbolami Argentyny oraz dlaczego są dla siebie stworzone? Ciekawe, że dwa największe argentyńskie rytuały łączą przyjacielskie relacje. O yerbie już dużo napisaliśmy; teraz pora na wielkie, argentyńskie grillowanie!

Metody grillowania z Ameryki Południowej


Brazylijskie asado przy Yerba Mate

Każdy kraj ma inne tradycje grillowania. Z naszych słowiańskich terenów wywodzi się wędzenie na zimno potraw takich, jak wędliny czy ryby. W Stanach Zjednoczonych powszechnie króluje grill zamknięty. Natomiast w Ameryce Południowej najczęściej wykorzystuje się tradycyjne asado: wielkie kawały mięsa zawiesza się na pochylonych nad ogniskiem palach, a przy jeszcze większych porcjach - na krzyżach. Zdarza się też grillować na zawieszonym nad ogniskiem ruszcie, co określa się mianem parrillada.

O tym, jak człowiek wpadł na fantastyczny pomysł grilla



Legenda głosi, że grillowanie wynaleziono dawno temu, w małym królestwie na terenach Europy. Przyczynkiem wynalazku, miał być spór między kowalem a królem, który zlecił mu wykonanie ogrodzenia wokół zamku. Rzemieślnik popełnił błąd w obliczeniach obwodu zamku i zostało mu sporo nadwyżki metalu. W ramach reklamacji, kowal musiał za karę całymi dniami i nocami przygotowywać pieczone mięso dla całego zamku, wykorzystując nadmiar metalu jako ruszt. Jednak, gdy tylko dotarł do króla apetyczny zapach steków i kiełbasek z grilla, władca darował kowalowi winę, a nawet postanowił opłacić zakupioną przez rzemieślnika nadmiarową stal.

Jak było naprawdę? Komu należy się laur pierwszeństwa w grillowej sztuce?

Jedna z hipotez głosi, że należy się on plemieniu Tainos z wysp Karaibskich. Rozpalali oni ogromny ogień w długim, podłużnym dole, nad którym rozstawiali ruszt lub misę ze świeżych gałęzi. Metodę tą nazywali barbacua i została ona utrwalona przez hiszpańskich kolonistów, którzy zaczęli jej używać do opisania techniki pieczenia w cieple z rozpalonych węgli lub drewna.

Jeśli chodzi o wynalezienie praktycznego rusztu z siatki do grillowania, krąży osobna historia pochodząca z terenów Urugwaju.


Wielka parrillada - grillowanie na ruszcie
W 1932 roku ogłoszono w Urugwaju amnestię; uwolniono tysiące więźniów politycznych i drobnych przestępców. Ustawa została przyjęta wielkim świętowaniem w całym kraju. Wielka radość wybuchła oczywiście w więzieniach. Szczególną sławę zdobyło więzienie Colonia de Sacramento, gdzie skazani zburzyli mury więzienia i obrabowali okoliczne stada bydła, w celu upieczenia krów w ramach sytego świętowania. Pewien pomysłowy więzień wyrwał kraty swojej celi i użył ich, jak dobrze nam obecnie znany ruszt.
Z kolei mieszkańcy Argentyny twierdzą, że prawdziwym wynalazcą nowoczesnego rusztu byli Gauchos z rejonów Rio de la Plata. Według tej hipotezy, zaczęli oni jako pierwsi przyrządzać mięso wołowe, układając je na stalowym ruszcie, który wcześniej służył do suszenia skór. Różnorodność hipotez i sporów o pochodzenie tradycji grillowania wskazuje na to, że jest ona ważnym rytuałem dla ludności całej Ameryki Południowej. Dlatego używanie karaibskiego określenia barbacua jest w Argentynie niemalże świętokradztwem. Poprawnym określeniem argentyńskiego grilla jest asado, ewentualnie parrillada (jako grillowanie na stalowej siatce, służącej jako ruszt).




Grill, jako element argentyńskiej kultury

Grillowanie jest ważnym elementem życia całego narodu. Świadczą o tym częste wspomnienia w argentyńskiej literaturze, sztuce czy innych dziełach społeczno-kulturowych. Przykładowo: Martin Fierro, bohater epopei o losach gaucho napisanej przez popularnego, argentyńskiego pisarza Jose Hernandeza, powiedział "Todo bicho que camina va a parar al asado", co znaczy z hiszp. "Każde stworzenie, które wędruje, wyląduje na grillu".Kolejnym dowodem na twardą pozycję grilla (i Yerba Mate!) w argentyńskiej kulturze jest list Karola Darwina napisany do jego siostry rok po przybyciu na tereny pampy i "ewolucji" w prawdziwego gaucho. Darwin napisał: "Całkowcie zmieniłem się w gaucho; pije swoją mate, palę swoje cygaro, potem kładę się wygodnie z nieboskłonem niczym zasłoną nad głową, jakbym był na pierzastym łóżku. Prowadzę tak zdrowy tryb życia, gdy każdego dnia podróżuję konno, nie jem nic więcej, jak tylko mięso i śpię na otwartym powietrzu, budząc się świeżym jak skowronek".

Obraz przedstawiający gauchos przy asado i yerbie

Co ma wspólnego grill z yerbą? Yerba i grill - najlepsze relacje tworzą się same!


Yerba jest jednym z najpopularniejszych napojów Ameryki Południowej, natomiast mięso z rusztu - jedną z najpopularniejszych potraw. Te dwie rzeczy idealnie się uzupełniają! Grill w Argentynie, jak i w innych yerbowych krajach, jest niemalże rytuałem. Podobnie jak picie mate z przyjaciółmi (tzw. krąg mate), grillowanie polega na wspólnym spędzaniu czasu, cieszeniu się okolicznościami, obecnością bliskich osób i pysznym jedzeniem. Grillowanie jest idealnym i wystarczającym powodem, żeby spędzić czas ze znajomymi i cieszyć się piękną pogodą.Yerba z kolei, poza podobną funkcją socjalizującą, w spektakularny sposób pomaga w trawieniu tłustego, pieczonego na ruszcie mięsa. Jeśli lubisz potrawy z grilla, ale twój układ trawienny średnio to znosi - spróbuj połączyć grillowanie z piciem Yerba Mate!


Argentyński rytuał wspólnego grillowania

Rodzinne spotkanie przy asado (grillu) i Yerba MateRytuał zaczyna się od rozpalenia ogniska przez asadora (asador - z hiszp. mistrz grilla). Gdy drewno/węgiel się powoli rozżarza, przybywają przyjaciele, rodzina, znajomi i nadrabiają zaległości dotyczące nowych wieści od poprzedniego spotkania, wspominają różne anegdoty lub po prostu towarzyszą sobie z winem lub Yerba Mate w dłoni. Pojawia się ser i salami, jako nieodłączna przekąska, przegryzana w oczekiwaniu na mięso z ogniska. Asador zajmuje się przyrządzaniem potraw od początku do końca i nikt nie może w to ingerować. Musi cechować się cierpliwością, ponieważ niektóre kawałki mięsa grilluje się nawet przez kilka godzin! Asadorem, według tradycji, musi być mężczyzna. Pomimo rewolucji kulturowej, zauważalnej również w Argentynie, dotyczącej równania płci na wielu polach, pilnowanie mięsa na ruszcie jest nadal uważane za typowo męską dziedzinę. Kobiety pomagają w przygotowaniu stołu oraz goszczeniu zaproszonych osób. Najpopularniejsza metoda jedzenia potraw z grilla to al pan, czyli z hiszp. do chleba. Bez użycia sztućców, chwyta się gotowy kawałek mięsa przez kromkę chleba, aby nie poparzyć sobie dłoni. W bardziej miejskich obszarach używa się jednak talerza i sztućców. Z uwagi na wysokiej jakości mięso, przygotowane powoli i z dużą starannością, nie używa się zbytnio sosów ani dodatków wpływających na smak mięsa. Większość Argentyńczyków zjada głównie samo mięso, ewentualnie chleb przy metodzie al pan. Niektórzy stawiają również na stole sałatki z grillowanych warzyw - one zazwyczaj nie cieszą się jednak zbytnim zainteresowaniem.Wspólne grillowanie nie wymaga okazji. Organizuje się je spontanicznie; zazwyczaj wystarczającą okazją jest weekend. Nie zmienia to faktu, że w tygodniu również się grilluje. Najważniejsze jest, żeby cieszyć się wolną chwilą przy pysznych potrawach, celebrując czas spędzony razem z bliskimi.

Konsekwencją takiego wydarzenia jest, w kolejnych dniach zaproszenie na grilla do jednego z gości i tak wspólne grillowanie i siorbanie nie mają końca - co jest pozytywnym aspektem oczywiście ;)

Restrykcje, co do towarzyszących napojów

Przyjęło się, że potrawom z grilla nie powinny towarzyszyć napoje wpływające na czułość smaku. Niemalże zabronione jest picie napojów gazowanych, soków, itp. Najpopularniejsze jest czerwone wino, woda i Yerba Mate, która idealnie wypełnia dymny aromat grilla.


Argentyńczycy są mistrzami grillowania oraz… jedzenia wołowiny!

Lucas Torreira - Urugwajski piłkarz z yerbą przy grilluGrill to jeden z kulinarnych symboli Argentyny. Gauchos i Huasos (Gauchos z Chile) są znani z najbardziej rustykalnej metody grillowania: Cała cielęca tusza lub wołowa półtusza bądź ćwierćtusza naciągana zostaje na metalową konstrukcję przypominającą krzyż, a  następnie ustawiana wokół ogniska. Smak i jakość grillowanego mięsą w Argentynie jest również godna pozazdroszczenia. Gatunki bydła z Ameryki Łacińskiej są jednymi z najlepszych jakościowo na świecie. Wynika to m.in. z bezstresowej hodowli na otwartym, naturalnym terenie, pełnym promieni słonecznych, soczystej trawy i wielkiego obszaru do biegania. Nie używa się tu żadnych hormonów przyspieszających wzrost. Taka wołowina zawiera prawie dwa razy więcej cynku i żelaza (wg portalwysokichplonow.pl).Argentyńczycy są największymi konsumentami wołowiny na świecie. Średnie roczne spożycie wołowiny przez przeciętnego mieszkańca kraju to 100 kg, natomiast w XIX w. średnia wynosiła 180 kg (wg serargentino.com). Nic dziwnego, że Argentyńczycy są jednymi z najlepszych mistrzów grillowania.Podróżując po Ameryce Południowej koniecznie należy spróbować potraw z grilla przyrządzonych przez miejscowego asadora. Według strony hoteles.com, 86% turystów odwiedzających Argentynę uznało grill za najlepszą tradycję kulinarną kraju!Ciekawostka: 11 października obchodzi się w Argentynie Narodowy Dzień Argentyńskiego Grilla. Warto pamiętać, że w Argentynie październik to środek wiosny.





Polak z Argentyńczykiem przy wspólnym grillu

Nasi Rodacy obrali podobny kierunek. Gdy tylko zaczynają się wiosną pierwsze ciepłe dni, w wielu ogródkach można wyczuć apetyczny aromat grilla. Również często zaprasza się znajomych, choć częściej grillujemy w domowym gronie. Jako dodatek do potraw z grilla, w Polsce nierzadko pojawia się piwo, napoje gazowane, ketchup czy inne sosy. Warto jednak brać przykład z naszych przyjaciół z przeciwległej półkuli i zastąpić piwo yerbą, a napoje gazowane - wodą mineralną. Pozytywnie wpłynie to na odbieranie bodźców smakowych grillowanego mięsa, jak i zmniejszy obciążający wpływ grillowanej obiadokolacji na układ trawienny, jak i na cały organizm. Za to na pewno zgadzamy się z Argentyńczykami co do najważniejszych funkcji zbiorowego grillowania, którymi są: zacieśnianie relacji i miłe spędzaniu czasu z bliskimi osobami.Przy okazji wspólnego grillowania, możesz skorzystać z okazji i spróbować mate cocido quemado, czyli yerbę parzoną ze skarmelizowanym cukrem i rozżarzonym węgielkiem z ogniska/grilla - czytaj więcej w naszym artykule o cocido quemado!

Jeśli zastanawiasz się, czy takie argentyńskie asado jest zdrowe i jaki typ grilla jest najlepszy, zajrzyj TUTAJ.

Wiewiórka przy mini grillu

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Źródła fotografii:

Fot.1. ze strony: pinterest.comFot.2. ze strony: pinterest.com

Fot.3. ze strony: portoalegre.rs.gov.br

Fot.4. ze strony: steemit.com

Fot.5. ze strony: iirevista.wordpress.com

Fot.6. ze strony: pinterest.com

Fot.7. ze strony: lanetaneta.comFot.8. ze strony: derechoenzapatillas.com

Bibliografia:

1. Costumbres y secretos del asado argentino, ze strony: caribbeannewsdigital.com2. Exequiel Nacevich, La historia detrás del asado, ze strony: serargentino.com

3. El asado, una sana costumbre argentina, ze strony: vidapositiva.com4. Carne a la Parrilla: la mejor tradición argentina, ze strony: brasasysabores.com5. Wilkanowska Anna, Argentyńska wołowina – dlaczego taka dobra?, ze strony: portalwysokichplonow.pl6. Parrillada, ze strony: wikipedia.org7. Oriol Rodriguez, Esta es la historia de la barbacoa, ze strony: tapasmagazine.es



Kacper Wieja

Kacper Wieja

Pije yerbę nieustannie od licealnych czasów. Zaraża nią przyjaciół, rodzinę i każdego, kogo spotyka na swojej drodze. Yerbowy znawca smaków i aromatów. Zafascynowany Ameryką Południową oraz językiem hiszpańskim; wykorzysta każdą okazję, żeby pomęczyć pytaniami latynoskich producentów i odkryć najdrobniejsze szczegóły yerbowiedzy.

Proponujemy do dalszego czytania

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

Jak ważna jest dla Argentyńczyków Yerba Mate / Dział Zagraniczny [PODCAST]

06 marca 2024
Czy można żyć pijąc tylko yerbę? Dlaczego rząd Argentyny wykupił 1600 ton mate w kwietniu 2022 roku? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z dziennikarzem Maciejem Okraszewskim z Działu Zagranicznego.
Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej

Herbata Pu-erh — czy warto ją pić? Właściwości tej "czerwonej" herbaty

15 stycznia 2024
Czerwone herbaty cenione są za swoje właściwości odchudzające, lecz nie tylko! W tym artykule skupimy się na najpopularniejszej herbacie określanej powszechnie mianem "czerwonej" — Pu'erh. Jakie właściwości wykazuje herbata Pu-erh? Dlaczego warto ją pić? Komu poleca się picie tej "czerwonej" herbaty, a kto powinien jej unikać? Przeczytaj już teraz!
Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

Butelkowana yerba domowej roboty: zaraź bliskich miłością do ostrokrzewu!

13 września 2023
Opracowaliśmy łatwy sposób na pokazanie większej liczbie znajomych, jak smakuje dobra yerba, bez konieczności przyrządzania pojedynczych zaparzek. Poznaj nasz przepis!
4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

4 sposoby, jak zrobić yerbę bez bombilli

14 czerwca 2023
Masz paczkę yerby i nie wiesz, jak ją przyrządzić? Skorzystaj z jednego z 4 sposobów bez użycia bombilli, naczyniek do yerby i yerbomosów.
Sport vs Yerba Mate
30 maja 2021
Jak yerba wpływa na aktywność fizyczną? Czy pomaga, czy nie wpływa na osiągane wyniki? Lepiej pić yerbę przed treningiem czy po treningu? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Jak wygodnie pić yerbę na wakacjach?
27 czerwca 2021
Jedni wolą podróżować samemu, drudzy z ekipą bliskich osób, ale co do jednego wszyscy Mateiści są zgodni - nieodzownym towarzyszem w podróży jest pyszna Yerba Mate! Jak ją wygodnie zabierać na wakacyjne wojaże? Nasze kreatywne rozwiązania mogą się przydać.
10 rzeczy, które chciałbyś wiedzieć o tereré
26 maja 2018
Czy tereré pobudza tak samo jak gorąca yerba? Rozwiewamy najczęściej spotykane wątpliwości na temat mate na zimno. [FAQ]
5 nowych, genialnych przepisów na tereré, które musisz spróbować!
04 lipca 2022
Gdy wakacyjne słońce przypraży nieco mocniej, nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak pyszne, orzeźwiające tereré. Yerba Mate na zimno najlepiej sprawdza się z owocowymi lub ziołowymi dodatkami, które potęgują uczucie błogiej ochłody. Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Dlaczego Polacy lubią się porobić? / gniewomir.in [PODCAST]
10 marca 2024
Dlaczego w Polsce bardzo dobrze yerba się przyjęła? Dlaczego kofeina w yerbie inaczej działa niż ta w kawie? Posłuchaj rozmowy Pawła z Dobrego Ziela z ultramaratończykiem Gniewomirem Skrzysińskim.
© 2014-2024 Dobre Ziele. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie strony internetowej weboski